Dünyada HIV’i Yenenlerin Sayısı 4 Oldu, Beşinci Yolda!

Küresel salgın başladığından bu yana dördüncü kez bir kişi HIV'i "yenmiş" görünüyor. Tedavi gördüğü Kaliforniya'daki merkeze atfen "City of Hope hastası" olarak adlandırılan 66 yaşındaki erkek 17 aydır HIV'i yenmiş durumda. 1980'lerden beri virüsle yaşayan hasta, lösemisi için riskli bir tedavi gördü ve bu tedavi tesadüfen HIV'i vücudundan yok etti. Artık HIV ilaçları almıyor ve …

Küresel salgın başladığından bu yana dördüncü kez bir kişi HIV’i “yenmiş” görünüyor.

Tedavi gördüğü Kaliforniya’daki merkeze atfen “City of Hope hastası” olarak adlandırılan 66 yaşındaki erkek 17 aydır HIV’i yenmiş durumda.

1980’lerden beri virüsle yaşayan hasta, lösemisi için riskli bir tedavi gördü ve bu tedavi tesadüfen HIV’i vücudundan yok etti.

Artık HIV ilaçları almıyor ve sadece kanserden değil HIV’i yendiği için “minnettarlığın ötesinde”.

AFP haber servisinin bildirdiğine göre araştırmacılar bu açıklamayı 27 Temmuz Çarşamba günü Kanada’nın Montreal kentinde düzenlenen Uluslararası AIDS Konferansında yaptılar.

“Umut Şehri hastası” HIV’den “iyileşen” dördüncü kişi oldu. Dördü de kanser tedavisi için yapılan kemik iliği naklinden sonra HIV’den kalıcı olarak kurtuldu.

İsminin açıklanmasını istemeyen hasta, “1988 yılında bana HIV teşhisi konulduğunda, diğer pek çok kişi gibi ben de bunun bir ölüm cezası olduğunu düşünmüştüm,” dedi.

“HIV taşımadığım günü görecek kadar yaşayacağımı hiç düşünmemiştim. Minnettarlığın ötesindeyim.”

City of Hope’ta enfeksiyon hastalıkları doktoru olarak görev yapan Dr. Jana Dickter, “HIV’inin remisyona girdiğini ve 30 yılı aşkın süredir kullandığı antiretroviral tedaviye artık ihtiyaç duymadığını öğrendiğimizde çok heyecanlandık” dedi.

Hasta 63 yaşında lösemiye yakalanmış ve 2019 yılında kanserli kan hücrelerinin değiştirilmesi için kemik iliği nakli olmuş.

Doktorların haberi olmadan donörde, onu HIV’e dirençli hale getiren genetik bir mutasyon vardı.

HIV, bağışıklık hücrelerinin CCR5 adı verilen çatlaklarından geçip kontrolü ele geçiren kurnaz bir virüs. Ancak CCR5-delta 32 olarak bilinen bir durum, kişinin hücrelerinin sıkı sıkıya kapalı olduğu ve HIV’in içeri girmesini engellediği anlamına geliyor.

Ancak bu mutasyon çok nadir görülüyor. Avrupa ve ABD’de yaklaşık her 10 kişiden birinde mutasyonun bir kopyası var (yani ebeveynlerinden birinden miras kalan) ancak yalnızca yüzde biri CCR5-delta 32’yi her iki ebeveyninden de miras almış ve bu da onları HIV’e karşı daha bağışık hale getiriyor.

Mart 2021’de hasta koronavirüs aşısı oldu ve HIV’i kontrol altında tutan antiretroviral ilaçları bıraktı ve o zamandan beri bir daha kullanmadı.

NBC News’in haberine göre, Uluslararası AIDS Konferansı’nda sunulan ikinci bir vakada, İspanyol araştırmacılar 2006 yılından bu yana bağışıklık sistemini güçlendirici bir rejim alan bir kadının viral remisyon yaşıyor olabileceğini duyurdu.

Yani kadın hala virüsle yaşıyor olsa da, bağışıklık sistemi 15 yıldan uzun bir süredir virüsün çoğalmasını engelliyor.

Virüsten kurtulan ilk kişi “Berlin hastası” olarak da bilinen Timothy Ray Brown’dı. Brown, 2020 yılında kanserden ölene kadar 12 yıl boyunca HIV’siz yaşadı.

“New York hastası” olarak adlandırılan hasta bu yılın Şubat ayında geldi ve şimdiden altıncı bir hasta olabilir. “Düsseldorf hastası” uzun vadeli viral remisyon yolunda ilerliyor.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir