Bir sonraki adım, önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan parlamento tartışmaları ve oylama olacak. Taylandlı milletvekilleri, Tayland'da eşcinsel evliliği yasallaştırmayı amaçlayan dört yasa tasarısı lehinde oy kullandı. Böylece Güneydoğu Asya ülkesi, eşcinsel birliktelikleri tamamen tanıyan ikinci Asya ülkesi olmaya bir adım daha yaklaşmış oldu. Mevcut 371 milletvekilinden 360'ı yasa tasarısını onayladı! Parlamento şimdi yasa tasarılarını tek bir …
Tayland, Eşcinsel Evlilik Yasa Tasarısını Ezici Bir Çoğunlukla Onayladı!
Bir sonraki adım, önümüzdeki yıl gerçekleşecek olan parlamento tartışmaları ve oylama olacak.
Taylandlı milletvekilleri, Tayland’da eşcinsel evliliği yasallaştırmayı amaçlayan dört yasa tasarısı lehinde oy kullandı.
Böylece Güneydoğu Asya ülkesi, eşcinsel birliktelikleri tamamen tanıyan ikinci Asya ülkesi olmaya bir adım daha yaklaşmış oldu.
Mevcut 371 milletvekilinden 360’ı yasa tasarısını onayladı! Parlamento şimdi yasa tasarılarını tek bir yasa tasarısı halinde birleştirerek tartışmaya açacak ve önümüzdeki yıl bu tasarının oylanmasını bekliyor.
Yeni mevzuat, medeni kanunu değiştirerek eşcinsel çiftlere heteroseksüel çiftlerle eşit hak ve sorumluluklar sağlayacak. Tayland Başbakanı Srettha Thavisin’in ofisinden yapılan açıklamaya göre, bu yasal korumalar, ortak mülkiyet ve miras hakları, evlat edinme ve daha fazlasını içeriyor.
Bangkok Post gazetesi, başbakanın yasa tasarısının “hevesli bir destekçisi” olduğunu söyledi.
Hükümetin yasa tasarısını parlamentoya sunan Başbakan Yardımcısı Somsak Thepsuthin, tasarının “cinsiyet farkı gözetmeksizin” insanlara evlenme hakkı tanımayı amaçladığını söyledi. Tayland halkı arasında yasallaşmaya %96’nın üzerinde destek verildiğini gösteren yakın tarihli bir kamuoyu araştırmasına atıfta bulundu.
“Toplum artık evlilik haklarının temel insan hakları olduğunu anlıyor ve kabul ediyor” – Taylandlı Milletvekili Tunyawaj Kamolwongwat.
Tasarıyı öneren Tayland’ın İleriye Doğru Hareket Partisi milletvekili Tunyawaj Kamolwongwat, onay öncesinde X’e şöyle yazdı: “Toplum artık evlilik haklarının temel insan hakları olduğunu anlıyor ve kabul ediyor, ancak farklı cinsel yönelimler göz ardı edildi. Dolayısıyla, bugün medeni birliktelik değil, eşit evlilik zamanıdır.”
Tayland son yıllarda LGBTİ+ hakları konusunda önemli ilerlemeler kaydetti. Milletvekilleri 2018 yılında eşcinsel çiftlere sınırlı yasal haklar tanıyan bir medeni birliktelik yasa tasarısını kabul etti. Ayrıca 2015 yılında cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılığı yasakladılar.
Şu anda Asya’da eşcinsel evliliğin tamamen yasallaştığı tek ülke Tayvan, ancak Nepal yakın zamanda bir eşcinsel birlikteliği tanıdı.