Guardian’ın araştırmasına göre, popüler sosyal video paylaşım uygulaması TikTok, LGBT içerikli paylaşımları engelledi. TikTok’un bu yöndeki hareketi, ortaya sızdırılmış bazı belgeler tarafından açığa çıktı. TikTok, ana merkezi Pekin’de olan ByteDance şirketine ait bir uygulama. Daha önceden verilen bilgilere göre uygulamanın moderatörleri, Tiananmen Meydanı Olayları, Tibet’in bağımsızlığı ve hükümet tarafından engellenen Falun Gong isimli dini grup …
TikTok Türkiye’deki LGBT İçerikleri Önce Engelledi Sonra ‘Geçerli Değil’ Dedi
Guardian’ın araştırmasına göre, popüler sosyal video paylaşım uygulaması TikTok, LGBT içerikli paylaşımları engelledi. TikTok’un bu yöndeki hareketi, ortaya sızdırılmış bazı belgeler tarafından açığa çıktı.
TikTok, ana merkezi Pekin’de olan ByteDance şirketine ait bir uygulama. Daha önceden verilen bilgilere göre uygulamanın moderatörleri, Tiananmen Meydanı Olayları, Tibet’in bağımsızlığı ve hükümet tarafından engellenen Falun Gong isimli dini grup hakkındaki tüm içerikleri engellemeye yönelik talimat almışlardı. Uygulamanın, tüm bu kararları Çin hükümetiyle anlaşmazlığa girmeme amaçlı aldığı iddia ediliyor.
Yeni sızan kurallar ise, en azından bir ülkede LGBT içerikli paylaşımların engelleneceği yönünde: Türkiye!
Türk moderatörler, eşcinsel çiftler arasında ele ele tutuşma ve öpüşme gibi “samimi” aktivitelerin olduğu videolara sansür uygulamaları konusunda talimat aldılar. Aynı zamanda “eşcinselliği teşvik ettiği” düşünülen içerikler de engellendi. Bunların içerisine eşcinsel grupların dahil olduğu haberler, karakterler, müzik, televizyon programları, görüntüler ve “homoseksüellerin hakkını savunabildiği” her türlü pankart veya sloganlar da dahil.
Bu sızdırılma olayının ardından TikTok, bu yönetmeliğin geçtiğimiz mayıs ayında sona erdiğine dair bir açıklamada bulundu. LGBT içerikli paylaşımlara dair politikalarıysa henüz belli değil.
Yaptıkları açıklamaya göre TikTok, “Bahsi geçen LGBT içeriklerine dair yönetmelik Türkiye’de artık geçerli değil ve o zamandan beri daha güçlü ve kayda değer yerel yaklaşımlarda bulunuyoruz” dedi.
Uygulamanın Türkiye yönergelerinde aynı zamanda Kürt ayrımcılığı, kurucu Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik eleştiriler de engellenmiş durumda.
Kullanıcıların aynı zamanda Donald Trump, Barack Obama, Kim Jong-il, Kim Il-sung, Mahatma Gandhi, Vladimir Putin, Kim Jong-un, Shinzo Abe, Park Geun-Hee, Joko Widodo and Narendra Modi gibi Dünya liderleriyle alay etmeleri de yasaklanmış durumda.
Türkiye’de İsa ve Meryem gibi Müslüman olmayanlara yönelik tasvirler halihazırda yasaklı.
Fakat sansürlerin en tartışmalı olan kısmı çocukların cinselleştirilmesine yönelik hareketleri. Guardian’ın haberine göre, moderatörler reşit olmayan bireylerin cinsel içerikli paylaşım yapmasına izin verme konusunda “aşırıya kaçmalarına yönelik” talimat almışlar. “Seksi kıyafetler” veya “ayartıcı bir şekilde dans etmek” gibi içerikler eğer paylaşımı yapan kullanıcı “18 yaşından büyük gibi gözüküyorsa”, “öyle olduğu” varsayılıyor ve yayımlanıyor.
Uygulamanın bu politikası, diğer birçok platformun politikasının (tabii ki de yaşı tutmayan bireylerin cinsel içerikli paylaşım yapmaması) tam tersi yönünde.
TikTok, bu politikalarını da tam tersine çevirdikleri söyledi.
Çocuklara İşkenceyi Önleme Derneği’nden çevrimiçi çocuk güvenliği politikası başkanı Andy Burrows, bu ifşaya büyük tepki gösterdi. The Guardian’a konuşan Burrows, “TikTok ne yazık ki çocuk suistimalinin ciddiyetini anlama konusunda başarısız olmuş durumda. Tamamıyla uygunsuz bir dille “çocuk pornografisi” ve “seksi kıyafetler” gibi terimler kullanmaları amaçlarını ayan beyan ortaya koyuyor”.
2017 yılında ilk defa hayatımıza giren TikTok, 2018’in ilk yarısında App Store’da en çok indirilen uygulama konumundaydı.