Uzmanlar: HIV Aşısı, 2021 Gibi Yakın Bir Tarihte Çıkabilir!

Uzmanlar, HIV aşısı için üç aşamadan oluşan deneyler hakkında “optimist” ve etkili bir aşının 2021 gibi kısa bir süre içerisinde çıkabileceğini söylüyor. Susan Buchbinder, Imbokodo ve Mosaico adlı üç deneyden ikisine liderlik yapıyor. Aynı zamanda HVTN 702 isimli üçüncü deney, son aşamalarına giriyor. Buchbinder NBC'ye, “Şu anda etkililiğini test etmekte olduğumuz üç aşımız var ve …

Uzmanlar, HIV aşısı için üç aşamadan oluşan deneyler hakkında “optimist” ve etkili bir aşının 2021 gibi kısa bir süre içerisinde çıkabileceğini söylüyor.

Susan Buchbinder, Imbokodo ve Mosaico adlı üç deneyden ikisine liderlik yapıyor. Aynı zamanda HVTN 702 isimli üçüncü deney, son aşamalarına giriyor.

Buchbinder NBC’ye,

“Şu anda etkililiğini test etmekte olduğumuz üç aşımız var ve ilk başlarda aşının ileride güvenilir ve sürdürülebilir olmasını sağlamak biraz zaman alabiliyor,” dedi ve bu ilerlemenin HIV aşılarıyla ilgili araştırmalarda “Belki de içinde bulunabileceğimiz en optimist durumlardan biri,” diye ekledi.

HVTN 702 deneyi, denemesi devam eden en eski HIV aşılarından biri olma özelliğine sahip ve özellikle de Güney Afrika’da bulunan spesifik bir HIV dizilimini hedef alıyor.

HVTN 702, 2009 yılında HIV enfeksiyonu oranını %30 azaltmayı başarmış olan RV144 aşısına dayandırıldı. Bu, her ne kadar başarılı sayılması için yeterli olmasa da, virüs üzerinde etkisi olan ilk aşı olmasını sağladı.

HVTN 702 için klinik sonuçlarının 2020 yılının sonlarında, ya da 2021 yılının başlarında gelmesi bekleniyor.

Ancak Imbokodo ve Mosaico, “mozaik” immünojenler kullanıyor ve bu da bir grup HIV dizilimini hedef alabilirler anlamına geliyor. Bunlar neredeyse aynı ancak biraz farklı formülasyonları bulunuyor.

Imbokodo deneylerinin sonuçlarının 2021’de, Mosaico’nun sonuçlarınınsa 2023’de çıkacağı tahmin ediliyor.

Buchbinder,

“Bu aşıların hiçbiri özellikle basit bir rejimana sahip değil. Bu da dağıtımlarının biraz çaba gerektireceği anlamına geliyor. Çok sayıda enjeksiyon gerektiriyorlar ve bu nedenle her biri mevcut konfigürasyonda en az dört faklı doz gerektiriyor.”

Ancak Buchbinder, etkili bir aşı bulunursa bunun süreci basitleştirecek “bir adım” olabileceğini de ekledi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir