Bilim İnsanları: Rimming, Koronavirüsünün Yayılmasına Neden Olabilir!

Çin'de bir hastanede enfekte hastalar arasında COVID-19'u inceleyen bilim insanları, virüsün dışkıyla bağlantısını inceleyen ilk araştırmacılar oldu. Araştırma sonucunda bilim insanları, virüsün fekal-oral temasıyla bulaşabileceği konusunda uyarıyor. Bazı büyük Pride festivallerinin iptal edilmesi yetmezmiş gibi bir de bilim insanları tarafından yapılan bu uyarı, LGBT topluluğunu derinden yaraladı. Bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi LGBT'lerin koronavirüse yakalanma riski …

Çin’de bir hastanede enfekte hastalar arasında COVID-19’u inceleyen bilim insanları, virüsün dışkıyla bağlantısını inceleyen ilk araştırmacılar oldu. Araştırma sonucunda bilim insanları, virüsün fekal-oral temasıyla bulaşabileceği konusunda uyarıyor.

Bazı büyük Pride festivallerinin iptal edilmesi yetmezmiş gibi bir de bilim insanları tarafından yapılan bu uyarı, LGBT topluluğunu derinden yaraladı. Bu olumsuzluklar yetmezmiş gibi LGBT’lerin koronavirüse yakalanma riski heteroseksüellere oranla daha yüksek bulunuyor.

Koronavirüs barındıran hücreler, virüslü kişilerin yarısından fazlasının dışkısında bulundu. Araştırma, online tıbbi dergisi Gastroenterology’de yayınlandı. Buna ek olarak araştırmacılar, solunum yollarında enfekte hücre olmayan her beş hastadan birinin dışkısında enfekte hücre olduğunu keşfetti.

Her ne kadar anal seksten önce lavman yapmak temizlenmenizi sağlasa da, bu işlem vücudunuzda bulunan her enfekte hücreyi dışarı atmanızda yardımcı olmayabilir. Bu yeni bulaşma yolunun keşfedilmesi, bilim insanlarını, diğer insanları ve sağlık uzmanlarını bilinçlendirerek virüse yakalanma riskini en aza indirmeye teşvik etti.

Yayınlanan makalede,

“Virüsün yayılmasını engellemek için fekal-oral temasın kesilmesi gerekmektedir,” yazıyor.

Araştırma, 1-14 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bilim insanları koronavirüslü 73 hastadan dışkı örneği aldı. Solunum sisteminde enfekte hücre bulunan hastaların yarısından fazlasının dışkılarında da enfekte hücreler olduğunu buldular. Ayrıca yapılan araştırma bilinen ateş ve öksürük gibi semptomların yanı sıra, koronavirüsün ishal, kusma ve bulantı gibi gastrointestinal semptomlara neden olabileceğini de doğruladı.

Her ne kadar yapılan araştırma “rimming” terimini kullanmasa da, koronavirüsün oral-fekal temasla bulaşabileceği kesinleşti.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir