Stonewall Ayaklanmalarından Önce Yayınlanmış 10 Harika LGBTİ+ Filmi

1969 yılında gerçekleşen ve eşcinsellerin özgürlük hareketi olarak görülen Stonewall Ayaklanmaları öncesinde LGBTİ+ filmleri bulunuyordu. Bu filmlerin yapımcıları, ekranlarda LGBTİ+ temsilini gerçekleştirmek için mücadele ediyordu. Her ne kadar bazı filmler sansürle ya da yasaklarla karşılaşmış olsa da kuir temsilini yerine getiren bazı filmler günümüze kadar gelmeyi başardı. İşte karşınızda Stonewall Ayaklanmaları'ndan önce yayınlanmış, ve kesinlikle …

1969 yılında gerçekleşen ve eşcinsellerin özgürlük hareketi olarak görülen Stonewall Ayaklanmaları öncesinde LGBTİ+ filmleri bulunuyordu. Bu filmlerin yapımcıları, ekranlarda LGBTİ+ temsilini gerçekleştirmek için mücadele ediyordu. Her ne kadar bazı filmler sansürle ya da yasaklarla karşılaşmış olsa da kuir temsilini yerine getiren bazı filmler günümüze kadar gelmeyi başardı.

İşte karşınızda Stonewall Ayaklanmaları’ndan önce yayınlanmış, ve kesinlikle izlenmesi gereken 10 LGBTİ+ filmi:

1) The Children’s Hour

1961 yapımı The Children’s Hour, Lillian Hellman’ın aynı isimli oyunundan uyarlandı. Eski üniversite arkadaşları olan Karen Wright (Audrey Hepburn) ve Martha Dobie (Shirley MacLaine), kızlar için özel okul açmaya karar verir. Öğrencilerden biri, ikiliyi ‘lezbiyen sevgililer’ olarak suçlayınca ikilinin hayatı altüst olur. Her ne kadar ikili sevgili olmasa da biri, diğerinden hoşlanmaktadır.

2) Mädchen in Uniform

Mädchen in Uniform, 1931’de Almanya’da, 1932’de ise ABD’de yayınlandı. Film, annesi vefat ettikten sonra yatılı okula gönderilen Manuela (Hertha Thiele)’yı takip ediyor. Manuela, genç ve güzel öğretmeni Elizabeth von Bernburg (Dorothea Wieck)’e aşık olur ve bir dizi skandal meydana gelir.

3) Flaming Creatures

Flaming Creatures, 1963 yapımı deneysel bir film. Filmin, zamanında New York’un müstehcenlik yasalarını ihlal ettiği konuşulur. Film, bir grup drag sanatçısını birbirinden kopuk sahnelerle konu alıyor. Mekas ve Susan Sontag, filmin ateşli destekçilerinden olmasına rağmen film, gösterime çıkar çıkmaz yasaklanmış ve filmin tüm kopyalarının yakılması kararı alınmıştır.

4) Different from the Others

Different from the Others, 1919 yapımı bir Alman filmi. Filmin yazarı ise Richard Oswald ve Dr. Magnus Hirschfield. İkili, zamanında eşcinselliği yasa dışı kılan bir yasayı protesto ediyordu. Film ise, başarılı bir kemancının erkek bir öğrenciye aşık olmasını anlatıyor. Kemancı, bazı insanlar tarafından ifşa edilmekle tehdit edilir. Hirschfield, film boyunca eşcinselliğin normal olduğunu göstermeye çalışmıştır.

5) The Trials of Oscar Wilde

1960 yapımı bir İngiliz filmi olan The Trials of Oscar Wilde, Oscar Wilde’ın aleyhinde yazılan asılsız şeyleri ve davalarını kapsamaktadır. Film, eleştirmenler tarafından başarı toplamayı başarmış ve Golden Globe ödülü almıştır.

6) Victim

1961 yapımı bir ‘gerilim’ filmi olan Victim, çıkış tarihinde tartışmalar yaratmış ve American Motion Picture Production Code’dan onay mührü alamamıştır. Film, evli bir avukatın erkek sevgilisinin ölmesi ardından intikam alma çabasını gözler önüne sermektedir.

7) A Song of Love

Jean Genet’in tek filmi Un chant d’amour (A Song of Love), Fransa’da bir hapishanede geçen 26 dakikalık bir film. Film, hapishanede bitişik hücrelerde yer alan iki bireyin erotik aşkını konu alıyor. Film, 1950’de yayınlanmış olsa da içinde ‘eşcinsel erotik içerik’ barındırdığı için yasaklanmış. 

8) Olivia

The Pit of Loneliness olarak da bilinen Olivia, 1951 yapımı Fransız filmidir ve Dorothy Bussy’nin yarı otobiyografik kitabından uyarlanmıştır. Film, Olivia isimli İngiliz bir genci takip etmektedir. Olvia, Mademoiselle Cara ve Mademoiselle Julie arasında bir aşk üçgenine girer. Film, lezbiyenliğin temsili açısından bir dönüm noktası olarak görülmektedir.

9) Winter Kept Us Warm

Film, yönetmen David Secter’in erkek bir öğrencisine aşık olma tecrübesini şeffaf bir dille anlatıyor. 1965 yapımı film, Toronto Üniversitesinde yarım yamalak da olsa romantik bir ilişkiye sahip Peter ve Doug isimli iki erkeği takip ediyor. Aynı zamanda Kanada yapımı bu film, Cannes Film Festivali’nde gösterilmiştir.

10) The Killing of Sister George

1968 yapımı The Killing of Sister George, Robert Aldrich tarafından yönetilmiştir ve İngiltere’de bir dizide Sister George isimli bir karakteri canlandıran June Buckridge yaşadıklarını anlatıyor. Dizinin reytingleri düşmeye başlayınca June, işinden ayrılmak zorunda kalır ve hayatı mahvolmaya başlar. June, Childie (Susannah York) ile yaşar fakat June’un yapımcısı Mercy Croft (Coral Browne), ikilinin arasına girer. Film, MPAA tarafından Childie ve Mercy arasındaki seks sahneleri yüzünden ‘X’ olarak puanlandı. 

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir