İnsan Hakları İzleme Komitesi'nin şok edici yeni raporu, Suriye'de 2011 yılında savaş başladığından beri eşcinsel, ve biseksüel erkeklere, trans kadınlara yapılan cinsel şiddetin ne denli büyük olduğunu ortaya çıkardı. Raporda, "Gay ve biseksüel erkekler ve trans kadınlar, cinsel yönelimleri ya da cinsel kimlikleri sebebiyle fazla ve yoğun biçimde cinsel tacize maruz kalmaktadır," dendi. Rapor ayrıca …
İnsan Hakları İzleme Komitesi: IŞİD ve Milis Üyeleri Trans Kadınlara ve Eşcinsel Erkeklere Tecavüz Ediyor!
İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin şok edici yeni raporu, Suriye’de 2011 yılında savaş başladığından beri eşcinsel, ve biseksüel erkeklere, trans kadınlara yapılan cinsel şiddetin ne denli büyük olduğunu ortaya çıkardı.
Raporda,
“Gay ve biseksüel erkekler ve trans kadınlar, cinsel yönelimleri ya da cinsel kimlikleri sebebiyle fazla ve yoğun biçimde cinsel tacize maruz kalmaktadır,” dendi. Rapor ayrıca cinsel taciz, “tecavüz, cinsel saldırı, genital şiddet (genital bölgelere vurmak, elektroşok uygulamak)” gibi kötü unsurları barındırdı.
Özellikle de Avrupa’ya ya da Lübnan’a kaçabilmeyi başaran GBT Suriyelilerle yapılan konuşmalarla oluşturulan rapor, GBT bireylerin ‘savaş sırasında cinsel tacize karşı savunmasız’ olduğunu belirtti.
İnsan Hakları İzleme Komitesi’nin konuştuğu bireyler, özellikle de ‘yumuşak’ olarak algılandıkları için hedef haline getirildiklerini söyledi. Bireylerin eşcinsel ya da feminen tavırları, kontrol noktalarında cinsel tacize uğramalarına sebep oldu.
26 yaşındaki eşcinsel bir erkek,
“Kontrol noktalarında farklı giyinen ya da nasıl göründüğüne dikkat eden insanlar genelde durdurulurdu. Dar pantolon giymek, bol bol parfüm sıkmak ya da saçını düzeltmek sadece gay ve transların yapacağı şeyler olarak algılanıyordu. Polis, oturuşumuza, elimizi ve bedenimizi hareket ettirişimize bakardı. Gayleri ve transları hedef alırlardı.”
28 yaşındaki eşcinsel bir erkek olan Yousef, 2012 yılında hükümeti protesto ettiği için tutuklandı. Hapishaneye girdiğinde gardiyanlar telefonunu karıştırıp gay olduğunu öğrenince işlerin daha da kötü bir hal aldığını söyledi.
“Bizlere telefonlarımızı kontrol ettiklerini ve ‘Doğru olana karşı gelmekle yetinmiyorsun, aynı zamanda ibnesin!’ derlerdi. Öfkeleri on kat daha artardı.”
“Bizleri sopalarla, sırf acı çekmemiz ve bağırmamız için mutlu bir şekilde tecavüz ederlerdi. Aşağılandığımızı görmek için çabalarlardı. Çünkü bundan zevk alıyorlardı.”
“Anüsüme sopa sokup, ‘Bunu seviyorsun, değil mi?’ der ve mideme kadar ittirirlerdi.”
Kurtulanlar arasından biri, erkek arkadaşının IŞİD ile mücadele sırasında öldürüldüğünü söyledi. “Protestolara katıldığım için IŞİD tarafından üç ay boyunca tutuklu kaldım,” dedi. “15 yaşındaydım ve arkadaşlarımla birlikte tutuklandım. Erkek arkadaşım IŞİD tarafından yüksek bir binadan atıldı.”
Aynı zamanda kurtulanlar, askeriyede cinsel tacizin yüksek olduğunu belirtti. Şiddetin bazen de aileleri tarafından uygulandığını söylediler.
İnsan Hakları İzleme Komitesi, Suriye’deki cinsel tacizin yeterince rapor edilmediğini belirtti. Bazı kurtulanlar, İnsan Hakları İzleme Komitesi’ne sağlık hizmetlerinden faydalanmadıklarını çünkü ‘sağlık hizmeti sistemine güvenmediklerini’ söyledi.
Hapishanede dövülen ve tecavüz edilen Yousef, birçok hastane tarafından reddedildiğinden bahsetti ve “Beni düşman olarak görüyorlardı,” dedi.
Cinsel tacize maruz kalan bireyler, insani organizasyonların kendileriyle dalga geçtiğini ve ‘tecavüz edilmelerinin kendi suçları olduğunu’ söylediklerini belirtti. Rima isimli 20 yaşındaki kendini ikili sistemin dışında tanımlayan birey,
“Her gittiğimde güvenlikçi kadın arkadaşını dürter ve ‘Şuna baksana ne giyiyor,’ derdi,” dedi. “Erkekler içinse ‘Şu yaşadığımız zamana bak. Kendinden utanmıyor mu? Kız mı erkek mi belli değil,’ derlerdi. Bizimle dalga geçerlerdi.” Diye ekledi.