Araştırmacılar Umut Vaat Eden HIV Aşısı Denemesi İçin Moderna’yla Çalışacak

Bilim insanları, bir gün potansiyel bir HIV aşısına yol açabilecek bir çalışmanın umut verici sonuçlar verdiğini söyledi. Uluslararası AIDS Aşı Girişimi (IAVI) ve Scripps Araştırmasından araştırmacılar, birinci aşama denemesinin virüse karşı kullanılabilecek yeni bir aşı türü için "prensipte kanıt" gösterdiğini söylüyorlar. HIV enfeksiyonunu önlemeye yönelik etkili bir aşı geliştirmenin zor olduğu neredeyse kırk yıldır ortada; …

Bilim insanları, bir gün potansiyel bir HIV aşısına yol açabilecek bir çalışmanın umut verici sonuçlar verdiğini söyledi.

Uluslararası AIDS Aşı Girişimi (IAVI) ve Scripps Araştırmasından araştırmacılar, birinci aşama denemesinin virüse karşı kullanılabilecek yeni bir aşı türü için “prensipte kanıt” gösterdiğini söylüyorlar.

HIV enfeksiyonunu önlemeye yönelik etkili bir aşı geliştirmenin zor olduğu neredeyse kırk yıldır ortada; bunun temel sebebi de virüsün bağışıklık sisteminden kaçmak için sürekli olarak farklı türlere dönüşmesi.

Bununla birlikte, deneme, çeşitli HIV türlerini nötralize edebilecek “antikor üretme sürecini başlatmak için gereken nadir bağışıklık hücrelerinin üretimini teşvik etme” konusunda başarılı oldu.

Deneme, katılımcıların yüzde 97’sinde hücre üretimi sağlamayı başardı, ancak araştırmacılar bunun yalnızca bir ilk adım olduğunu vurguladılar.

IAVI’nin Nötralize Edici Antikor Merkezi’nin aşı tasarımının yönetici direktörü Profesör William Schief, bir açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, diğer patojenlere de uygulanabilecek bir kavram olan HIV için yeni bir aşı konseptinin ilkesinin kanıtını gösteriyor.”

“Çalışma ekibindeki birçok işbirlikçimizle, aşıların belirli özelliklere sahip nadir bağışıklık hücrelerini uyarmak için tasarlanabileceğini ve bu hedeflenen uyarmanın insanlarda çok etkili olabileceğini gösterdik. Bu yaklaşımın bir HIV aşısı yapmanın anahtarı olacağına ve muhtemelen diğer patojenlere karşı aşı yapmak için önemli olacağına inanıyoruz.”

Araştırmacılar şu anda, koronavirüs aşılarının oluşturulmasında kullanılan radikal yaklaşımın aynısı olan mRNA tabanlı bir aşı geliştirmek ve test etmek için biyoteknoloji şirketi Moderna ile ortaklık yapıyor.

Sonuçlar gelecekteki atılımların önünü açabilir.

IAVI patronu Mark Feinberg bir yayınında şunları söyledi: “Bu heyecan verici bulgular, son derece yaratıcı ve yenilikçi bir bilimsel anlayıştan ileri geliyor ve araştırma ekibinin yeteneğinin, bağlılığının ve işbirlikçi ruhunun ve deneme katılımcılarının cömertliğinin bir kanıtı.”

“Küresel salgını dizginlemek için bir HIV aşısına acil ihtiyaç göz önüne alındığında, bu sonuçların hangi bilimsel yönlendirmeleri takip edeceklerine karar verirken HIV aşısı araştırmacıları için geniş etkileri olacağını düşünüyoruz. Bu önemli ve son derece karmaşık klinik denemeyi bu kadar başarılı kılan bireyler ve kurumlar arasındaki işbirliği, gelecekteki HIV aşısı araştırmalarını büyük ölçüde hızlandıracak.”

NIH HIV / AIDS Aşısı Geliştirme Konsorsiyumu direktörü Dennis Burton şunları söyledi: “Bu klinik çalışma, bağışıklık tepkilerini yeni ve daha iyi aşılar yapmak için öngörülebilir yollarla sürdürebileceğimizi gösterdi.”

“Bu tür aşı mühendisliğinin daha geniş bir şekilde uygulanabileceğine ve aşı biliminde yeni bir çağ başlatacağına inanıyoruz.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir