34 Yaşındaki Trans Bir Kadın, Pakistan’ın Translar İçin İlk İslami Okulunu Açtı

Pakistan'da bir trans kadın, birikimlerini kullanarak ülkenin translara özel ilk İslami dini okulunu açarak hayallerinin peşinden gidiyor.  Medrese olarak anılan okul, 34 yaşındaki trans kadın Rani Khan tarafından kuruldu. Reuters ile yaptığı röportajda Khan, 13 yaşında ailesi tarafından reddedildiğini ve 17 yaşından itibaren "düğünlerde ve diğer işlevlerde" dans ederek "dilenmeye zorlandığını" açıkladı. Vefat eden bir …

Pakistan’da bir trans kadın, birikimlerini kullanarak ülkenin translara özel ilk İslami dini okulunu açarak hayallerinin peşinden gidiyor. 

Medrese olarak anılan okul, 34 yaşındaki trans kadın Rani Khan tarafından kuruldu.

Reuters ile yaptığı röportajda Khan, 13 yaşında ailesi tarafından reddedildiğini ve 17 yaşından itibaren “düğünlerde ve diğer işlevlerde” dans ederek “dilenmeye zorlandığını” açıkladı. Vefat eden bir arkadaşının ondan trans topluluğu için bir şeyler yapmasını istediğini görünce istifa etti ve Ekim ayında iki odalı okulu açtı. 

Khan, Reuters’e,

“Kuran’ı Tanrı’yı ​​memnun etmek, burada ve ahirette hayatımı kurmak için öğretiyorum.” Dedi.

Okul henüz hükümet yardımı almamış olsa da Khan, bazı yetkililerin öğrencilere iş bulmalarına yardım etmeyi teklif ettiklerini ve öğrencilere okul için para toplayabilmeleri için kıyafet satabilmeleri için dikiş dikmeyi ve nakış yapmayı öğretmeyi umduğunu söylüyor. 

Daily Pakistan’a göre Pakistan hükümeti daha önce Lahor, Karaçi, İslamabad ve Lodhran’da translar için devlet okulları açtı. Bunlar, herhangi bir İslami eyalette translar için ilk okulları işaret ediyor ve moda tasarımı, güzellik ve saç şekillendirme, grafik tasarım ve daha pek çok konuda sunulan kurslarla 12 yıllık akademik eğitim veriyorlar. Reuters’e göre Khan’ın okulu, sunulan eğitimin açıkça dinsel olması bakımından farklılık gösteriyor, ancak öğrenciler yaşam becerilerini öğrenmek için de heyecan duyuyorlar.

Pakistan muhafazakar bir ülke olarak bilinmesine rağmen, ulusun trans toplulukları dışlandıklarında kendilerine alan yaratma konusunda ısrar ediyorlar. Karaçi’deki bir grup trans kadın kısa süre önce, hem cinsiyetleri hem de çoğunluğu Müslüman olan ülkede olan inançları nedeniyle iki kez marjinalleştirilen Hristiyan translar için ülkenin ilk kilisesi olan Birinci Hadım Kilisesi’ni açmıştı. 

Daha önce İngilizler tarafından sömürgeleştirilen diğer birçok ülke gibi, Pakistan’ın eşcinsellik karşıtı yasaları da Butan, Uganda ve Singapur gibi ülkelerde bulunan benzer yasalarla bir sömürge mirası.

Bununla birlikte, Pakistan 2018’de insanların cinsiyetlerini resmi yasal belgelerde seçmelerine izin veren ve okul, iş, toplu taşıma gibi kamusal yaşam alanlarında ayrımcılığı yasaklayan Transseksüel Kişiler (Hakların Korunması) Yasasını kabul etti.

Pakistanlı trans aktivist Saro Imran’a göre, yine de Pakistan’da translara yönelik şiddet bir sorun olmaya devam ediyor ve silahlı şiddet ve cinsel saldırı özellikle öne çıkıyor. İmran, dünyanın her yerindeki trans topluluklarında olduğu gibi, Pakistan’daki transların genellikle hayatta kalmak için seks işçiliği yapmak zorunda olduklarını ve “Pakistan’daki trans bireyler için tek desteğin kendi çevreleri tarafından sağlandığını” söylüyor.

Han’ın okulunun bir benzeri, geçen yıl Kasım ayında Bangladeş’in Dhaka kentinde açılan bir başka trans medrese olan Dawatul Kuran Üçüncü Cinsiyet Medresesi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir