New York Pride, 2025 Yılına Kadar Polislere Yasak!

New York'un Pride etkinliklerinin organizatörleri Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, polisin ve diğer kolluk kuvvetlerinin en az 2025 yılına kadar büyük yıllık geçit töreninde yürümelerini yasakladıklarını ve ayrıca nöbetçi memurları kutlamadan bir blok uzakta tutmaya çalışacaklarını söyledi. NYC Pride yaptığı açıklamada, kolluk kuvvetleri üyelerini "zararlarını kabul etmeye ve ilerleyen rotayı düzeltmeye" çağırdı. Grup, "Kolluk kuvvetlerinin sağlamayı …

New York’un Pride etkinliklerinin organizatörleri Cumartesi günü yaptıkları açıklamada, polisin ve diğer kolluk kuvvetlerinin en az 2025 yılına kadar büyük yıllık geçit töreninde yürümelerini yasakladıklarını ve ayrıca nöbetçi memurları kutlamadan bir blok uzakta tutmaya çalışacaklarını söyledi.

NYC Pride yaptığı açıklamada, kolluk kuvvetleri üyelerini “zararlarını kabul etmeye ve ilerleyen rotayı düzeltmeye” çağırdı.

Grup,

“Kolluk kuvvetlerinin sağlamayı amaçladığı güvenlik duygusu, toplumumuzda sebepli ya da sebepsizce çok aşırı güçle hedeflenenler için tehdit edici ve bazen tehlikeli olabilir” dedi.

Ayrıca organizatörler, polis departmanının varlığını azaltırken topluluk temelli güvenliğin ve ilk müdahale ekiplerinin varlığını artırmak için etkinliğin güvenlik bütçesini artıracak.

Polisin ilk müdahaleyi ve güvenliği “ancak şehir yetkilileri tarafından zorunlu kılınması halinde kesinlikle gerekli olduğunda” sağlayacağını söyleyen grup, polis memurlarını mümkün olan yerlerde olay çevresinden en az bir blok uzakta tutmayı umduklarını da sözlerine ekledi.

Yasak haberi Cuma günü Gay Memurlar Eylem Ligi’nin yaptığı açıklamada kararın cesaretini kırdığını söylediğinde ortaya çıktı.

Grup, yasağı “ani bir yüzleşme” olarak nitelendirdi ve “topluluğumuzdaki bazı aktivistleri yatıştırma kararının utanç verici” olduğunu söyledi.

Geçit töreni, koronavirüsün geçen yıl dünya çapında pek çok Pride etkinliğini engellemesinin ardından, bunun yerine maskeli katılımcıların önünde sanal performanslara ev sahipliği yapan ve pandemi krizinde ön saflardaki çalışanları onurlandıran New York da dahil olmak üzere Haziran ayında yapılacak.

Kesintiler, 1970’te Chicago, Los Angeles, New York ve San Francisco’daki ilk Gay Pride geçit törenlerinin ve yürüyüşlerinin 50. yıldönümünü toplu olarak kutlamayı uman aktivistleri hayal kırıklığına uğrattı.

Bu yürüyüşler, bir polis baskınına yanıt olarak Manhattan’daki bir gay bar olan Stonewall Inn’in önünde 1969 ayaklanmasından bir yıl sonra gerçekleşti. Ayaklanma, büyük ölçüde, modern LGBTİ+ hakları hareketini başlangıcı olarak görülüyor.

Bu yıl Pride ayı, geçen yıl George Floyd’un Minneapolis’te polisin ellerinde ölmesinin ardından ırksal adaletsizlik ve polis vahşetine verilen tepkiden ilham alan aktivizmin ortasında geçiyor.

Pride NYC’nin Cumartesi günü yaptığı duyuru, New York City’deki LGBTİ+ Pride kutlamalarının planlanmasında son yıllarda organizatörler arasındaki bölünmeyi işaret ediyor.

2019’da, topluluktan bazılarının yıllık geçit töreninin fazla ticarileştiği sonucuna varmasının ardından Manhattan’da iki yürüyüş düzenlendi. Queer Kurtuluş Yürüyüşü, bir protesto havasını hedefliyordu ve ana Onur yürüyüşünün, yarım yüzyıl önce Stonewall’a baskın düzenleyen aynı departman tarafından çok ağır bir şekilde denetlendiğini söylüyordu.

New York Polis Departmanı komiseri, 2019’daki bir brifing sırasında baskın için özür diledi ve bunu “yanlış, açık ve basit” olarak nitelendirdi.

New York Polis Departmanı sözcüsü Dedektif Sophia Mason Cumartesi günü yaptığı açıklamada, departmanın “güvenli ve keyifli bir Onur sezonu sağlamak için yıllık çalışmaları katılımcıları tarafından giderek daha fazla benimsendi” dedi.

“Memurların dışlanması fikri cesaret kırıcı ve ortak dahil olma ve hoşgörü değerlerimizle çelişir. Bununla birlikte, bu büyük, karmaşık etkinlik sırasında trafik güvenliğini ve düzeni sağlamak için yine de orada olacağız.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir