Bu Pride Ayında İzleyebileceğiniz 11 LGBTİ+ Belgesel

Dünyanın dört bir yanındaki okullarda LGBTİ+ tarih dersleri hâlâ yok ve... yıl 2021. Kuir insanların kendi tarihlerini öğrenmeleri için eğitim genellikle topluluk liderliğindeki girişimlerimiz, LGBTİ+ medyası ve inanılmaz kuir tarihçileri, yazarları ve film yapımcılarından geliyor. İster 1969'daki Stonewall İsyanı'nın ilk elden anlatımları, ister Bayard Rustin gibi kuir ikonların kalıcı mirası olsun. Bu kuir hikayeler yıllar …

Dünyanın dört bir yanındaki okullarda LGBTİ+ tarih dersleri hâlâ yok ve… yıl 2021. Kuir insanların kendi tarihlerini öğrenmeleri için eğitim genellikle topluluk liderliğindeki girişimlerimiz, LGBTİ+ medyası ve inanılmaz kuir tarihçileri, yazarları ve film yapımcılarından geliyor. İster 1969’daki Stonewall İsyanı’nın ilk elden anlatımları, ister Bayard Rustin gibi kuir ikonların kalıcı mirası olsun. Bu kuir hikayeler yıllar boyunca gerçekten şaşırtıcı bazı belgeseller aracılığıyla hayata geçirildi. Onur Ayı’nın başlangıcını kutlamak için, bu güçlü 11 belgeseli izleyin.

Amend: The Fight for America (2021)

Sunuculuğunu Will Smith’in yaptığı Amend: The Fight for America, Netflix’in ABD Anayasası’ndaki 14. Değişikliği ve bunun Amerikalı nesiller üzerindeki etkisini araştıran altı bölümden oluşan bir belgesel dizisi. Dizide Mahershala Ali, Samuel L. Jackson, Joseph Gordon-Levitt, Yara Shahidi, Samira Wiley, Diane Lane ve Lena Waithe gibi tarihi belgelerden uzmanları dramatize eden çeşitli ünlüler yer alıyor. Beşinci bölüm, Ohio’lu bir çiftin davalarını Yüksek Mahkemeye götürmesiyle sonuçlanan evlilik eşitliği mücadelesini anlatıyor.

Brother Outsider: Bayard Rustin’in Hayatı (2002)

Bayard Rustin, Nancy Kates ve Bennett Singer, bu beğenilen filmin başrolünde. Belgesel, Martin Luther King’le işbirliği yaparken eşitlik mücadelesinde durmadan çalışan ve Washington’daki tarihi yürüyüşün düzenlenmesine yardım eden Afrikalı-Amerikalı eşcinsel ve sivil haklar aktivistinin hayatını anlatıyor. Çeşitli başarılarına rağmen, Rustin eşcinselliği konusunda halkın rahatsızlığı nedeniyle öncelikle perde arkasında aktifti. Ancak 1980’lerde Rustin, çeşitli etkinliklerde LGBTİ+ hakları konusundaki duruşunu ortaya koydu.

Hating Peter Tatchell (2020)

Hating Peter Tatchell, 1970’lerde Gay Liberation Front’un önde gelen üyelerinden biri olan ve 1990-2011 yılları arasında süren İngiliz lezbiyen ve gay hakları siyasi grubu OutRage!’in kurucularından olan insan hakları savunucusu ve LGBTİ+ aktivisti Peter Tatchell’in ilham verici hikayesini anlatıyor. Sir Ian McKellen, 54 yıllık aktivizmi ve marjinal gruplara yönelik savunuculuğunun nasıl meyve verdiği hakkında Tatchell ile röportaj yapıyor. Belgesel aynı zamanda Tatchell’in hayatından tarihi olayların arşiv görüntülerinin yanı sıra eski Canterbury Başpiskoposu George Carey ve Stephen Fry ile tartışmalı kampanyacı ile tarihleri ​​hakkında röportajlar içeriyor.

Kiki (2016)

HIV/AIDS, LGBTİ+ gençliği ve evsizlik temaları nedeniyle Paris is Burning’in resmi olmayan devamı olarak kabul edilen Kiki, New York’taki drag, kuir ve vogue sahnesine odaklanıyor. Sara Jordenö’nün yönettiği belgesel, diğer evlerin yanı sıra coşkulu balo salonu yarışmalarında yarışan kuir renkli gençlerin birkaç yıl boyunca hayatlarının profilini çıkarıyor. Jordenö, New York’taki kiki topluluğunun liderlerinden ve aynı zamanda ortak yazar olarak görev yapan Twiggy Pucci Garçon ile işbirliği yaptı ve trans kadın Gia Marie Love ve Izana Vidal’ın geçişlerini yakından takip etti. Kiki göz alıcı bir film ama hepsinden öte, LGBTİ+ renkli insanların deneyimlerine ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki günlük mücadelelerine eğitici de bir bakış.

Paris Yanıyor (1990)

Bu efsanevi 1990 belgeseli, New York Şehrinin balo kültürünü ve dahil olan Afrikalı-Amerikalı, Latin gay ve transseksüel toplulukları anlatıyor. 1980’lerin Amerika’sında ırk, sınıf, cinsiyet ve cinselliği araştırıyor ve ana akımın dikkatini modaya ve balo salonu sahnesine getirmesiyle büyük ölçüde itibar görüyor. Dorian Corey, Pepper LaBeija, Venus Xtravaganza, Octavia St. Laurent, Angie Xtravaganza, Sol Pendavis, Freddie Pendavis, Junior Labeija, Paris Dupree ve Willi Ninja (“vogue’un vaftiz babası”) katılan sanatçılar arasında. Film, Ryan Murphy’nin ikonik belgeselden birçok unsur ödünç alan draması Pose’un ilk sezonunda yapımcı olarak görev yapan Amerikalı yönetmen Jennie Livingston tarafından yönetildi.

A Secret Love (2019)

Bu duygusal belgesel, eski All-American Girls Profesyonel Beyzbol Ligi oyuncusu Terry Donahue ve partneri Pat Henschel arasındaki 65 yıllık gizli ilişkiyi ve daha sonraki yaşamlarında karşılaştıkları zorlukları konu alıyor. Ryan Murphy’nin yapımcılığıyla Chris Bolan’ın yönettiği film, Terry ve Pat’in Chicago’daki profesyonel yaşamları boyunca ilk kez tanışmalarını, muhafazakar ailelerine açılıp evlenip evlenmemeye karar vermelerini anlatıyor. Özet şöyle diyor: “Yaşlanma ve hastalığın zorluklarıyla karşı karşıya kalan aşkları, eve adım atarken dirençli olduğunu kanıtlıyor.”

Queen (1968)

Frank Simon’ın büyük beğeni toplayan belgeseli The Queen, 1967 Miss All-America Camp Beauty Contest’i ve onun efsanevi tören yıldızı Kusursuz Sabrina Ana’yı araştırıyor. Film, Amerikan LGBTİ+ aktivisti ve oyuncusu ile himayesindeki Rachel Harlow’u, tarihin en etkili travestilerinden biri ve LaBeija Evi’nin kurucusu Crystal Labeija’ya karşı taç için yarışırken takip ediyor. Prova ve performans arasında, yarışmacılar cinsel kimlik, trans kimlikler ve bir drag queen olarak yaşam gibi konuları tartışırken görülüyor. Film, çıkışından bu yana, özellikle Frank Ocean’ın görsel albümü Endless’ta örneklenen ve Aja’nın RuPaul’s Drag Race All Stars’ın üçüncü sezonunda saygı duruşunda bulunulan LaBeija ile son sahnesi için bir kült favori haline geldi.

Stonewall Uprising (2010)

1960’ların Amerika’sında eşcinselliğe yönelik toplumsal tutumlara genel bir bakışla başlayan bu 2010 belgeseli, Amerika Birleşik Devletleri’nde LGBTİ+ hakları için modern mücadeleyi başlattığı yaygın olarak kabul edilen 1969 Stonewall Ayaklanması’nı araştırıyor. Film, Stonewall Inn’deki baskın, ayaklanmalardan arşiv görüntüleri ve dramatik canlandırmaların yanı sıra ayaklanmada aktif olan ve daha sonra eşcinsel kurtuluş grupları oluşturan kişilerin görgü tanıklarının ifadelerine ve baskınlara katılan kolluk kuvvetlerine odaklanıyor. Stonewall Uprising, Kate Davis ve David Heilbroner tarafından yönetildi ve tarihçi David Carter’ın Stonewall: The Riots That Sparked the Gay Revolution’ına dayanıyor.

Visible: Out On Television (2020)

Geçen yıl Apple TV+’a gelen Visible: Out On Television adlı beş bölümlük belgesel dizisi, küçük ekranda LGBTİ+ görünürlüğünü ve LGBTİ+ hareketinin televizyonu nasıl şekillendirdiğini inceliyor. Film yapımcıları Ryan White ve Jessica Hargrave tarafından yaratılan, Wanda Sykes ve Wilson Cruz’un yürütücü yapımcılığını üstlendiği dizi, arşiv görüntülerinin yanı sıra Asia Kate Dillon, Billy Porter, Ellen DeGeneres, Oprah Winfrey, Anderson Cooper gibi LGBTİ+ yeteneklerle daha önce hiç görülmemiş röportajlar içeriyor.

Welcome to Chechnya (2020)

Oscar adayı David France, geçen yıl Çeçenya’nın devam eden LGBTİ+ karşıtı zulmü hakkında bir belgesel için güçlü bir harekete geçirme çağrısı için HBO ile bir araya geldi. Film, savunmasız kuir insanların korkunç “eşcinsel tasfiyesinin” bir parçası olarak hükümetten yakalanma, işkence ve hatta infazdan kaçmasına yardımcı olan küçük bir grup Rus eylemciye- genellikle gizli kameralarla- odaklanıyor. Ülkedeki şiddetin akıl almaz dehşetini gözler önüne seriyor ve tasfiyeyle yüzleşmek için hayatlarını riske atan aktivistlerin inanılmaz çalışmalarını vurguluyor. Rotten Tomatoes’da %100 onay derecesi ile Çeçenya’ya Hoş Geldiniz bu senenin en iyilerinden biriydi.

Before Stonewall: The Making of a Gay and Lesbian Community (1984)

Before Stonewall: The Making of a Gay and Lesbian Community, LGBTİ+ topluluğunun 1969 Stonewall Ayaklanması’ndan önceki durumunu anlatıyor. Greta Schiller ve Rosenberg’in yönettiği, Rita Mae Brown’ın anlatıcı olduğu belgesel, eşcinselliğin olaydan önceki kültürel algılarını araştırıyor ve polis ile LGBTİ+ topluluğu arasındaki ilişkinin yanı sıra geçmiş yıllardaki kuir yaşamına da bakıyor. Film, 1985 Sundance Film Festivali’nde Büyük Jüri Ödülü’ne aday gösterildi ve En İyi Araştırma ve En İyi Tarihsel/Kültürel Program için Emmy Ödüllerini kazandı.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir