Avrupa’da LGBTİ+ Olmak İçin En iyi ve En Kötü Yerler Sıralandı: Malta 8. Kez Zirvede, Türkiye Son Sırada

LGBTİ+ savunuculuk grubu ILGA-Europe'un yıllık 'Gökkuşağı Avrupa' endeksi, kıtada LGBTİ+ olmak için en iyi ve en kötü yerleri ortaya koydu. 11 Mayıs'ta yayınlanan rapor, Ocak-Aralık 2022 arasındaki 12 ayda her ülkede kaydedilen ilerlemeleri inceledi. Ülkelere 0 ile 100 arasında bir puan verilirken, alt sınır insan haklarının zayıflığını, üst sınır ise eşit bir toplumu yansıtıyor. EuroPride'ın …

LGBTİ+ savunuculuk grubu ILGA-Europe’un yıllık ‘Gökkuşağı Avrupa’ endeksi, kıtada LGBTİ+ olmak için en iyi ve en kötü yerleri ortaya koydu.

11 Mayıs’ta yayınlanan rapor, Ocak-Aralık 2022 arasındaki 12 ayda her ülkede kaydedilen ilerlemeleri inceledi.

Ülkelere 0 ile 100 arasında bir puan verilirken, alt sınır insan haklarının zayıflığını, üst sınır ise eşit bir toplumu yansıtıyor.

EuroPride’ın Eylül ayında gerçekleştirdiği araştırmada Malta, yüzde 89’luk puanıyla üst üste sekizinci yıl da zirvede yer aldı.

Malta’nın 2022’deki başarıları arasında Sağlık Bakanlığı’nın erkeklerle seks yapan erkeklerin (MSM) diğerleriyle eşit şekilde kan bağışında bulunabileceklerini duyurması ve ülkenin Toplumsal Cinsiyet Refahı Kliniği’nin daha büyük ve daha erişilebilir bir yere taşınması yer alıyor.

Belçika, ülkenin ceza kanununda cinsiyet kimliği ve cinsiyet özelliklerinin ağırlaştırıcı faktörler olarak yer alması nedeniyle dört puanlık bir artışla yüzde 76 puanla ikinci sırada yer aldı.

Danimarka ise 76 puanla üçüncü sırada yer alırken, iki puanlık artış cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine ilişkin özel önlemler içeren ancak cinsiyet özelliklerine ilişkin projelerin dahil edilmesinde yetersiz kalan yeni eşitlik eylem planına atfedildi.

İlk beşi tamamlayan ülkeler İspanya (yüzde 74) ve İzlanda (yüzde 71) oldu.

Finlandiya, Lüksemburg, İsveç, Norveç ve Fransa sırasıyla 70, 68, 68, 67 ve 63 puanla 6-10. sıralarda yer aldı.

Sadece sekiz yıl önce listenin başında yer alan İngiltere şimdi 17. sırada, geçen yılki ‘Gökkuşağı Avrupa’ endeksinde 10. sıradan 14. sıraya düşen Birleşik Krallık, bu yıl İrlanda, Yunanistan ve Almanya’nın ardından üç sıra daha gerileyerek genel sıralamada 17. sıraya düştü.

Daha önce 2015 yılında Avrupa’da LGBTİ+ olmak için en iyi yer seçilmiş ve bu konumunu dört yıl üst üste korumuştu.

LGBTİ+ yardım kuruluşu Stonewall’un İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Robbie de Santos şunları söyledi: “Birleşik Krallık Hükümeti bir zamanlar LGBTİ+ bireyler için dünya standartlarında yasalara sahip olduğunu iddia edebilirdi – ama artık değil. Bu yılki rapor, Birleşik Krallık durgunlaşırken Avrupalı komşularımızın ilerlemeye devam ettiğini gösteriyor.

“Bir sonraki hükümet Birleşik Krallık’ı yeniden rayına oturtma potansiyeline sahip. Parti liderlerimiz Birleşik Krallık genelindeki tüm LGBTİ+ bireylerin potansiyelini ortaya çıkarma fırsatını değerlendirmelidir. Ancak şimdilik, Birleşik Krallık Hükümetinin dönüşüm uygulamalarını yasaklama sözünü yerine getirmesi ve en azından durgunluğu sona erdirdiğinden emin olmak için İskoç Cinsiyet Tanıma Reformu Yasa Tasarısı üzerindeki engelini kaldırması hayati önem taşımaktadır.”

Cetvelin diğer ucundaki üç ülke Azerbaycan (yüzde iki), Türkiye (yüzde dört) ve Ermenistan (yüzde dokuz) – son üç yılla tamamen aynı.

Bu ülkeler arasında sadece Ermenistan, erkeklerle seks yapan erkeklerden kan bağışı alınmasına yönelik yasağı kaldırdıktan sonra endeks puanını arttırdı.

ILGA-Avrupa İcra Direktörü Evelyne Paradis, “Bu yılki Gökkuşağı Haritası’nda da güçlü bir şekilde kanıtlandığı üzere, anti-demokratik güçlerin, özellikle de sahte trans karşıtı söylemleri araçsallaştıran LGBTİ+ karşıtı söylemlerinin yükselişine, Avrupa’da her vatandaşın temel insan hakları ve eşitliğinden yana tavır alma cesaretine sahip siyasetçiler tarafından karşı konulmaktadır” dedi.

“Harita, LGBTİ+ bireyler için ilerlemenin hala mümkün ve her zamankinden daha önemli olduğunu, daha fazla liderin herkes için demokrasiye yönelik saldırıları ileriye doğru iterek geri püskürtmesi gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.

“Toplumumuzdaki herkesin iyiliği için gereken duruşu sergileyen siyasetçileri takdir ediyor ve Avrupa genelinde demokrasi ve insan hakları aşırı sağın tehdidi altında olduğu için daha fazla siyasetçiyi bu konuda adım atmaya teşvik ediyoruz.”

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir