British Museum’un Sergisine, LGBT Tarihine Ait 5 Obje Eklendi

Londra'da yer alan British Museum, LGBT tarihine ilişkin 5 özel parçayı haziran ayına özel, kalıcı olarak koleksiyonuna ekledi. British Museum'un 'Interpretation and Volunteers (Tercüme ve Gönüllüler)' kısmının müdürü Stuart Frost, "Ardında böylesine tarih yatan bu beş LGBT objesini müzemizde sergilemekten mutluluk duyuyoruz," dedi. "Sergiye eklediğimiz yeni objeler, eşcinsel aşkı ve arzuyu, cinsiyet çeşitliliğini temsil eden …

Londra’da yer alan British Museum, LGBT tarihine ilişkin 5 özel parçayı haziran ayına özel, kalıcı olarak koleksiyonuna ekledi.

British Museum’un ‘Interpretation and Volunteers (Tercüme ve Gönüllüler)’ kısmının müdürü Stuart Frost, “Ardında böylesine tarih yatan bu beş LGBT objesini müzemizde sergilemekten mutluluk duyuyoruz,” dedi.

“Sergiye eklediğimiz yeni objeler, eşcinsel aşkı ve arzuyu, cinsiyet çeşitliliğini temsil eden diğer objelerin yanında yer alacak.”

‘Learning and National Partnership (Öğrenme ve Ulusal Ortaklık)’ kısmının müdürü olan Sarah Saunders,

“Müzemize gelen ziyaretçilerimize LGBT perspektiflerini olabildiğince tanıtmak istiyoruz. Bu yüzden LGBT programlarına olan desteğimizi her zaman arttırıyoruz,” dedi.

British Museum, GAY TIMES’a özel olarak sergiye eklenecek beş objeyi tanıttı. Aşağıdan bu objeleri görebilirsiniz:

“Bank of Duckie Nine Bob note, 2008” – 2017’de Elde Edildi

‘Nine Bob note’ isimli bu kağıt para, Duckie isimli bir kulübün 2008 yılında düzenlediği ‘Gay Shames Goes Macho’ adlı etkinliği için özel üretildi. Etkinliğin amacı ‘cinsiyetleri klişeleştirmeye’ ve LGBT topluluğunda Gay Pride etkinliklerinin ticarete dökülmesine karşı tepki vermekti. Ayrıca kağıt paranın üzerinde Ronnie Kray (24 Ekim 1933 – 17 Mart 1995) isimli bir gangsterin görüntüsü bulunuyor. Ronnie, yaşadığı dönemde eşcinsel olduğunu saklamyordu ve birçok kişi tarafından cinsel yönelimi biliniyordu.

“Medal of Chevalier d’Eon” – 1860’larda Elde Edildi

1777 yılında çıkarılan bu bronz madalyon, Edward Hawkins (1780-1867)’in koleksiyonunun bir parçasıydı. Madalyonun yüzünde tarihte Chevalier d’Eon olarak tanınan bir bireyin baskısı yer alıyor. Madalyonun diğer yüzünü incelediğimizdeyse “MADAME D’EON” yazdığını görebiliyoruz.

D’Eon, 18. yüzyılda asker, diplomat ve casustu. Hayatının farklı dönemlerinde Fransa ve İngiltere’de hem açık bir erkek hem de bir kadın olarak yaşadı ve insanların dikkatini üzerine topladı. Bunun yanı sıra Chevalier’in aslında bir kadın olduğuna dair hem İngiltere’de hem de Fransa’da insanlar arasında dedikodular vardı. Fakat 1777 yılından itibaren Chevalier, kalıcı olarak halk arasında bir kadın olarak görülmeye başlandı.

“Greek coin depicting Sappho” – İngiltere Bankası Tarafından 1877 Yılında Bağışlandı

Mytilene, Yunanistan, M.S. 2. yüzyıl

Şair Sappho (M.Ö. 630-570), Yunanistan’ın Lesbos adasında yaşamıştır. Bu paraysa şehir tarafından 700 yıl sonra atalarını kutlamak amacıyla çıkarıldı. Sappho’nun şiirleri dışında hayatıyla ilgili çok şey bilinmemektedir. Sappho’nun tamamı günümüze kadar gelmiş ‘Ode to Aphrodite’ isimli yalnızca bir şiiri bulunmaktadır. Diğer şiirleri parçalar halinde günümüze kadar gelebilmiştir. Ayrıca ‘Lesbian’ kelimesi Sappho’nun şiirleri sayesinde günümüze kadar gelmiştir.

1st Century AD Roman Lamp – 2005 Yılında Satın Alındı

Türkiye, M.Ö. 1. yüzyıl

Bu terakota kandilin yüzeyinde Romalılar tarafından genelde tabu olarak görülen, oral seks yapan iki kadın betimlenmektedir. Betimlenen olay, gerçeklikten ziyade erkek fantezisini anlatıyor olabilir. Ama kandilin, zamanında hem kadınlar hem de erkekler tarafından kullanılmış olabileceği ihtimali de var. Bu tarz toplu üretilen kandillerle heteroseksüel seks betimlemeleri genellikle sık sık görülürdü. Kandil, 2005 yılında müze tarafından satın alındı.

Woodblock print of Kabuki actor Iwai Hanshiro – 2018 Yılında Bağışlandı

Müzenin koleksiyonunda LGBT temalarını yansıtan birçok Japon gravürü yer almaktadır. 1600 ve 1900 yılları arasında cinselliği açık açık gözler önüne seren resimler ve resimli kitaplar Japonya’da üretilmekteydi. Bu resimlere genellikle ‘Shunga’ adı verilirdi. Her ne kadar çoğu resim heteroseksüel ilişkileri konu alsa da bazılarında erkek-erkek veya kadın-kadın olmak üzere eşcinsel ilişkileri de görülebiliyordu.

1820’lerden kalan bu gravür ise ünlü tiyatro sanatçısı Iwai Hnshiro’yu betimlemektedir. Normalde bu tarz gravürler işi bittiğinde çöpe atılırdı. Ayrıca geleneksel Japon tiyatrosunda kadın karakterlerin bölümlerini erkekler oynardı. Bu gravürde de Hanshiro’yu kadın kıyafetleri giyerken, feminen bir tavırla çiçeklerini elinde tutarken görmekteyiz.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir