fbpx   .  

Dominik’in Bu Köyünde Erkekler Vajina ile Doğuyor!

Dominik Cumhuriyeti’nin güneyindeki bir köy olan Salinas’ta yaşayan çoğu kişi bu ilginç hastalığa sahip.

Vajina gibi gözüken cinsel organlara sahip çocukların, olgunlaştıktan sonra cinsel organlarında bir takım değişiklikler meydana geliyor.

 

Dr Julianne Imperato-McGinley, bu durumu 1970’lerin başında incelemiş. İnceleme sonucunda bu çocukların genetik olarak erkek cinsiyete sahip olduğunu ancak 5-alpha reductase isimli enzim eksikliğine sahip olduklarını keşfetmiş. Bu enzim testesteronu dihidro-testesterona dönüştürüp penisin şekil almasını sağlayan enzim.

Bu durumdan muzdarip çocuklardan biri olan Johnny, BBC’yle yaptığı röportajda, dönüşümün başladığında birçok kişi tarafından zorbalığa uğradığını aktarmıştı.

“Küçük kırmızı bir elbise giydiğimi hatırlıyorum. Bir hastane yerine evde doğmuştum. Cinsiyetimi hiçbir zaman bilemediler. Okula etek giyerek giderdim. Ancak hiç bir kız gibi giyinmek hoşuma gitmemişti. Bana alınan bebeklerle oynamayı sevmezdim, erkek çocuklarla oynamak isterdim hep, ama kızların yaptığı şeyleri yapmam beklenilirdi sürekli.”

Yapılan araştırmalara göre, ergenlikten sonra oluşan penis, ortalamanın altında boyutlara sahip olsa da tüm fonksiyonlarını yerine getirebiliyor, hatta sperm de üretiyor.

Daha sonra yapılan araştırmalar bu durumun sadece Salina ile de sınırlı kalmadığını gösterdi. 2005 yılında Elizabeth Kelley’in yazdığı makaleye göre, Papua Yeni Gine’de de bir köyde benzer duruma rastlanmış. Hatta yerliler bu çocuklara “Turnims” ismini vermiş.

“Sambians bu çocukları defolu erkekler olarak görüyor. Bir çoğu toplumdan ve ailelerinden dışlanmış.”

“Buna zıt olarak, Dominik’teki örneklerinde ise bu durum tamamen hoş karşılanıyor, hatta değişim tamamlandıktan sonra çocuklar için kutlamalar dahi yapılıyor.”

Bu Dominik köyünde her 90 çocuktan birinin, kız olduğu düşünülürken, daha sonrasında erkek olduğu tespit ediliyor.

Bu çocuklara Guevedoces ismini takmışlar. Türkçe karşılığı “12’sinde penis” anlamına geliyor.

Olayın duyulmasının ardından BBC2 kanalı bu enzim eksikliğinden kaynaklanan hastalıkla ilgili Countdown to Life isimli belgesel çekmiş.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.