Dünyada Tedavi Edilen İkinci HIV Pozitif Kişi Kimliğini Açıkladı

Dünyada şimdiye kadar HIV'den tedavi edilen ikinci kişi olan 'Londralı hasta', adının Adam Castillejo olduğunu duyurdu. 40 yaşındaki Castillejo, bilim insanları tarafından 'işlevsel olarak' tedavi edildikten bir yıl sonra kimliğini yayınladı. Castillejo ilk başta kimliğini saklamayı tercih etse de daha sonra 'umut elçisi' olmak istediğine karar vererek ileri bir adım attı. The New York Times'a, …

Dünyada şimdiye kadar HIV’den tedavi edilen ikinci kişi olan ‘Londralı hasta’, adının Adam Castillejo olduğunu duyurdu. 40 yaşındaki Castillejo, bilim insanları tarafından ‘işlevsel olarak’ tedavi edildikten bir yıl sonra kimliğini yayınladı.

Castillejo ilk başta kimliğini saklamayı tercih etse de daha sonra ‘umut elçisi’ olmak istediğine karar vererek ileri bir adım attı.

The New York Times’a, “Bu, olabileceğiniz eşsiz ve oldukça mahcup edici bir konum,” dedi.

‘Londralı hasta’ lakaplı Adam Castillejo, kanser tedavisinin ardından HIV’den tedavi oldu.

İngiltere’de ikamet etmekte olan Venezuela doğumlu Adam Castillejo, 2012 yılında Hodgkin lenfoması teşhisi konmuş, hastalığı geçtiğimiz yıl tedavi edilirken etkili bir şekilde HIV’den de tedavi edilmişti.

2003 yılından beri HIV ile yaşamış olan Castillejo’ya, nadir genetik mutasyonu olan bir donörden alınan kemik iliği kök hücreleri verildi. Bu, Castillejo’yu virüse karşı dirençli hale getirdi.

Tedavi Castillejo’nun hem kanseri hem de HIV’i yenmesini sağladı.

The Guardian’a göre Castillejo, ilaçları kullanmayı kesmeden önce nakilden sonra 16 ay boyunca ‘antiretroviral’ tedavi gördü.

Sonraki 18 ay boyunca yapılan kan testleri virüsten hiçbir iz bulamadı ve bilim insanları virüsün geri dönmeyeceğine dair güven verdi.

Castillejo, HIV ile yaşayan hiç kimseden farklı olmadığını vurguladı. The New York Times’a;

“İnsanların ‘Oha! Sen seçilmiş kişisin,’ gibi düşünmesini istemiyorum. Sadece gerçekleşti. Doğru yerde ve muhtemelen doğru bir zamanda oldu.”

Adam Castillejo’nun tedavisi 2019’da ilk kez açıklandığında bilim insanları bu tedavinin HIV ile yaşayanların büyük çoğunluğu için uygun olmadığını vurguladı.

Uluslararası AIDS Derneği başkanı Anton Pozniak,

“Her ne kadar tedavide uygulananlar bir tedavi için uygulanabilir büyük ölçekli bir strateji olmasa da, HIV’in tedavi edilebilir olduğuna dair inancımızı yeşertecek bir kanıt,” dedi.

Castillejo’nun tedavisi, Almanya’da ‘Berlinli hasta’nın durumuna benzerlik gösterdi. ‘Berlinli hasta’ lakaplı Timothy Brown, lösemi teşhisini takiben kök hücre nakli ve radyoterapi kombinasyonu ile HIV’i yendi.

‘Londralı hasta’ vakasının tedavisinde önemli etkenlerden olan Londra Üniversitesi’nden Dr. Ravindra Gupta, ikinci durumun ‘bir anomali’ tedavisini kanıtladığını söyledi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir