Hollanda, LGBTİ+ haklarını gelecek nesil için güvence altına altına almak amacıyla anayasasının birinci maddesinde yer vermeye hazırlanıyor. Teklif, 150 üyeli Temsilciler Evi'nden ve Hollanda Alt Parlamentosu'ndan 124 onay ve 26 ret oyu aldı. Yirmi yıldır değişim yaratmak için çalışan Hollandalı LGBTİ+ organizasyonu Cultuur en Ontspanningscentrum (COC), teklif hakkındaki haberlerin harika olduğunu söyledi. COC genel başkanı …
Hollanda LGBTİ+ Haklarını Anayasanın İlk Maddesine Koymaya Hazırlanıyor!
Hollanda, LGBTİ+ haklarını gelecek nesil için güvence altına altına almak amacıyla anayasasının birinci maddesinde yer vermeye hazırlanıyor.
Teklif, 150 üyeli Temsilciler Evi’nden ve Hollanda Alt Parlamentosu’ndan 124 onay ve 26 ret oyu aldı.
Yirmi yıldır değişim yaratmak için çalışan Hollandalı LGBTİ+ organizasyonu Cultuur en Ontspanningscentrum (COC), teklif hakkındaki haberlerin harika olduğunu söyledi.
COC genel başkanı Astrid Oosenbrug şu açıklamada bulundu:
“Bugün, haklarımızı anayasada duyurmak için büyük bir adım atıyoruz. Bu yasa LGBTİ+ bireylerin şiddete karşı güvence altına alınması gibi önemli bir adımın öncüsüdür ve uzun yıllar boyunca mücadelesini vererek kazandığımız haklarımızın bir teminatı olarak geleceğimiz için de çok önemli bir gün.”
Teklif şimdi Senato yolunda.
Anayasanın birinci maddesi din, inanç, siyasi görüş, ırk ve cinsiyet temelli ayrımcılığı zaten yasadışı saymaktaydı.
Tartışma süresince başkan yardımcısı Kajsa Ollongren toplumsal cinsiyetin transseksüel ve interseks bireyleri de kapsadığını ve yasanın cinsiyete yönelik her türlü ayrımcılığa karşı bireyleri koruduğunu ifade etti.
Şimdiyse teklif, 75 koltuklu Senato’ya gidiyor. Eğer Senato onay oyu verirse yasa, 2021 Parlamento seçimlerinden sonra üçte ikilik çoğunlukla yürürlüğe girecek ve o tarihten sonra anayasal değişiklikler etkin rol oynayacak.
Siyasetçiler arasında yaş konusunun da korunma kapsamına alınması da tartışıldı ancak konunun sonraki bir tarihe ertelenmesinin daha iyi olacağına karar verildi.
Hollanda LGBTİ+ haklarını koruma altına alan ülkeler arasında uzun zamandır en başta gelmekte. En bilinen örneğini ise 2001 yılında eşcinsel evliliği yasal görmesiyle vermişti.
Ancak 2020 ILGA Europe Rainbow Map’e göre şu anda Avrupa ülkeleri arasında Hollanda, bu konuda 11. sırada yer alıyor ve Danimarka, Belçika, İngiltere, ve Lüksemburg’dan sonra geliyor.