Araştırmacılar 18 Ocak'ta, ileri aşama klinik deneylerde HIV'e karşı halen test edilmekte olan tek aşının başarısız olduğunu açıkladı. Mosaico olarak bilinen deneme 2019 yılında başladı ve Avrupa ile Amerika'daki sekiz ülkede yürütüldü. Çalışmaya, HIV kapma riskinin yüksek olduğu düşünülen yaklaşık 3.900 gay ve transseksüel katıldı. Johnson & Johnson'a ait Janssen Pharmaceuticals şirketindeki bilim insanları, aşının …
İleri Düzey Denemelerdeki Tek HIV Aşısı Başarısız Oldu
Araştırmacılar 18 Ocak’ta, ileri aşama klinik deneylerde HIV’e karşı halen test edilmekte olan tek aşının başarısız olduğunu açıkladı.
Mosaico olarak bilinen deneme 2019 yılında başladı ve Avrupa ile Amerika’daki sekiz ülkede yürütüldü.
Çalışmaya, HIV kapma riskinin yüksek olduğu düşünülen yaklaşık 3.900 gay ve transseksüel katıldı.
Johnson & Johnson’a ait Janssen Pharmaceuticals şirketindeki bilim insanları, aşının herhangi bir sağlık riski oluşturmadığını, ancak plasebo ile karşılaştırıldığında HIV’e karşı bağışıklık sistemini güçlendirmede etkisiz olduğunu belirtti.
Johnson & Johnson sözcüsü Dr. Penny Heaton şunları söyledi: “Bu sonuçtan dolayı hayal kırıklığına uğradık ve HIV’e karşı savunmasız olan ve HIV’den etkilenen kişi ve topluluklarla dayanışma içindeyiz.
“HIV alanında inovasyonu ilerletme kararlılığımızı sürdürüyoruz ve Mosaico’dan elde edilen verilerin güvenli ve etkili bir aşı geliştirmeye yönelik gelecekteki çabalar için içgörü sağlayacağını umuyoruz.”
“Başka stratejik yaklaşımlar da var”
Bu yenilginin bir aşı geliştirmeye yönelik ilerlemeyi üç ila beş yıl geriye götüreceğine inanılıyor, ancak diğer erken aşama denemeleri hala etkili olabilir.
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü’nün (NIAID) eski direktörü Dr. Anthony S. Fauci, haberi “hayal kırıklığı” olarak nitelendirdi ancak “bunun bir aşı geliştirme çabasının sonu olmadığını” vurguladı.
“Başka stratejik yaklaşımlar da var” diye ekledi.
HIV ile mücadele, salgının yaklaşık 40 yıl önce başlamasından bu yana uzun bir yol kat etti, ancak virüs hala yılda yaklaşık 1,5 milyon kişiye bulaşıyor ve yaklaşık 650.000 kişinin ölümüne neden oluyor.
PrEP (temas öncesi profilaksi) uygun şekilde alındığında cinsel ilişkiden HIV kapma riskini yaklaşık %99 oranında azaltırken, diğer ilaçlar HIV-pozitif olan birinin tespit edilemez hale gelmesini ve dolayısıyla virüsü bulaştıramamasını mümkün kılmaktadır.
Dr. Fauci, “Herhangi bir enfeksiyon, özellikle de viral enfeksiyon için nihai önleme yöntemi, güvenli ve etkili bir aşıdır” diye ekledi. “İşte bu nedenle bu alanda çok aktif araştırmalar sürdürülmeye devam edilecektir.”