fbpx   .  

İzlemeniz Gereken 10 Arap Kuir Filmi

Cinsel kimliği ve cinsel yönelimi her fırsatta kutlamak önemlidir. Birçok kişi bu kutlamayı film izleyerek gerçekleştirir. Biz de eşcinsel olarak açılan Arap film yapımcılarının ve kuir filmlerinin olduğunu öğrenince bunları kutlamak amacıyla heyecanımızı bastıramayarak izlemeniz gereken 10 Arap kuir filmini bir araya getirdik. 

Oriented (2015)

Jake Witzenfield’ın bu belgeseli, Tel Aviv’de yaşayan üç eşcinsel Filistinli erkeğin hayatını konu alıyor. Üç karakterin belgesel boyunca hem ulusal hem de cinsel kimlikleriyle yüzleşmeleri gerekiyor. Üç arkadaş bir araya gelerek “Qambuta” isimli bir grup oluşturur. Grupta Khader, David ve Otis isimli üç arkadaş bulunmaktadır. Grubun amacı, şiddete hiçbir şekilde başvurmadan, cinsiyet ve ulusal eşitlik için bir direniş başlatmaktır. 

 

In Between (2016)

Maysaloun Hamoud’un yönetmenliğe ilk adımını attığı bu filmde, İsrail toplumunda yaşayan üç Filistinli kadın konu alınıyor. Filistinli kadınlar, kabul edilmek ve kültürlerinin gereksinimlerinden sapmak arasında kalır. Lalia (Mouna Hawa), Salma (Sana Jammelieh) ve Nur (Shaden Kanboura), Tel Aviv’de yaşayan oda arkadaşlarıdır. Lalia, kendisini her yönüyle kabul edemeyen modern bir Müslüman erkeğe aşık olmuştur. DJ ve barmen olan Salma, Hıristiyan ailesine eşcinsel olarak açılırken zor durumlarla karşı karşıya kalır. Nur ise İslami geleneklere uyan ve üniversiteye yakın olmak için Salma ve Laila ile ev arkadaşı olan genç bir kızdır. Üç arkadaş, zamanla kendilerini nasıl kabul edeceklerini ve toplum baskısına karşı nasıl göğüs gereceklerini öğrenir. 

I Exist (2003)

Peter Barbosa ve Garrett Lenoir imzalı bir belgesel olan I Exist, utanç ve korkudan saklanmaya çalışan, Ortadoğu’da yaşamakta olan lezbiyen Amerikalılara ses oluyor. Bu belgesel, bir dizi genç bireyle ve aileleriyle röportaj yaparak hem cinsellikle hem de etnik kökenle ilgili çeşitli soruları ve deneyimleri gün yüzüne çıkarıyor. 

The Wedding (2018)

Genç bir Müslüman olan Rami, muhafazakar ailesi sebebiyle her zaman üzerinde bir baskıyla yetiştirilmiştir ve mecburen dinine düşkündür. Buna rağmen eşcinsel olduğunu gizliden gizliye bilmektedir ve Sara ile evlenmeye hazırlanmaktadır. Film, Mısır asıllı Amerikalı yönetmen Sam Abbas tarafından yönetildi.

I Can’t Think Straight (2008)

Aynı isimli kitaptan uyarlanan ve Shamim Sharif tarafından yönetilen bu aşk filmi, Orta Doğu’da düğün yapmayı planlayan Tala’yı takip ediyor. Tala, en yakın arkadaşının sevgilisi Leyla ile tanışır. Her ne kadar birbirlerine karşı çok zıt olsalar da aralarında bir yakınlaşma olur. Tala, Leyla ile kalmanın sonuçlarından korkarak Ürdün’e kaçarak, düğün tarihi yaklaşırken kendisine dürüst olması gerektiğini ve baskı altında sağlıklı kararlar veremeyeceğini fark ederek doğru bir adım atması gerektiğini anlar. 

Out Loud (2011)

Samer Daboul’un bu filmi, Lübnan’da güçlü, ‘acı tatlı’ bir dostluğun ve aşkın hikayesini anlatıyor. Lübnanlı bir genç olan Jason, kendisi gibi beş gezginle tanışır. Birlikte tabulara meydan okurlar ve gerçekte yüzleşemedikleri konularla yüzleşirler. Aynı zamanda Out Loud, Lübnan’ın ilk kuir filmi olma özelliğine de sahip.

My Brother the Devil (2012)

Sally El Hosaini’nin bu filmi, Mısır kökenli ve Hackney’de yaşayan Mo ve Rasgid isimli iki genç kardeşin yaşadıklarını anlatıyor. Kardeşler, bir şekilde kendilerini uyuşturucu batağında ve çetelerin arasında bulur. Rash, küçük kardeşini korumaya çalışırken Mo da ağabeyi gibi olmak ister. Zamanla Rash, kötü işlerden sıyrılır ve Sayyid isimli bir erkeğin fotoğraf asistanı olur. İkili arasındaki ilişki, Mo’nun kıskançlık hissetmesine sebep olur. Bu yüzden Mo, çete hayatının derinliklerine iner. 

Room for a Man (2017)

Bu biyografik belgesel, Beyrut’ta bir apartman dairesinde annesi ve köpeğiyle yaşayan film yapımcısı Anthony Chidiac’ı konu alıyor. Chidiac, belgeselde yatak odasını yeniden inşa ettirmeye karar verir. Odaya gelen inşaat işçileri sayesinde Chidiac’ın kafasında yeni sorular, tartışmalar ve beklenmedik tutkular oluşmaya başlar. 

A Jihad for Love (2007)

Eşcinsel Müslüman film yapımcısı Parvez Sharma’nın yönettiği bu belgesel, 12 ülkede 9 farklı dilde çekilmiştir ve dünyanın neredeyse her yerinden gay ve lezbiyen Müslüman’ların çeşitli hikayelerini anlatmaktadır. Din ve cinselliğin birbirine girdiği bu belgeselde aklınızda birçok soru oluşacak ve farklı insanların hikayelerini dinleyebileceksiniz. 

A Sinner in Mecca (2015)

Bir eşcinsel film yapımcısı için Suudi Arabistan’da film çekmek iki ciddi zorluğu beraberinde getirir: Ülkede film çekmek yasaktır ve eşcinsellik ölüm cezasına çarptırılabilir. Ancak film yapımcısı Parvez Sharma, bütün bunları göz ardı ederek dini için hac yolculuğuna çıkmaya karar vermiştir. Parvez, yolculuğu boyunca İslam’ın aşırılığını, ticarileşmesini ve mezhep çatışmalarını inceler. Sharma, dinde çok fazla dile getirilmeyen konuları da ele alarak ‘kendiyle mücadele etme’ gibi konulara değiniyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.