Japon Halkının Üçte İkisi Evlilik Eşitliği’ni Destekliyor

Geçtiğimiz yıl Japonya'da bir mahkeme eşcinsel evlilik yasağının anayasaya uygun olduğuna karar verdi. Japonya'nın ana muhalefet partisi eşcinsel evliliğin yasallaşması için parlamentoya bir yasa tasarısı sundu. Pazartesi günü (6 Mart) Anayasal Demokrat Parti'den (CDP) Chinami Nishimura, Medeni Kanun'un gözden geçirilmesini talep etti. Japonya eşcinsel evliliği tanımayan tek G7 ülkesidir. Japonya anayasası "evlilik sadece her iki …

Geçtiğimiz yıl Japonya’da bir mahkeme eşcinsel evlilik yasağının anayasaya uygun olduğuna karar verdi.

Japonya’nın ana muhalefet partisi eşcinsel evliliğin yasallaşması için parlamentoya bir yasa tasarısı sundu.

Pazartesi günü (6 Mart) Anayasal Demokrat Parti’den (CDP) Chinami Nishimura, Medeni Kanun’un gözden geçirilmesini talep etti.

Japonya eşcinsel evliliği tanımayan tek G7 ülkesidir. Japonya anayasası “evlilik sadece her iki cinsiyetin karşılıklı rızası ile olur” der.

CDP’nin talebi, ülkenin Mayıs ayında G7 zirvesine ev sahipliği yapmasından önce geldi ve kanun yapıcılar üzerinde baskı oluşturdu.

Halihazırda LGBTİ+ çiftler sadece belirli bölgelerde medeni birliktelik kurabiliyor. Ancak bu birliktelikler partnerlerin miras almasına ya da çocuk evlat edinmesine izin vermiyor.

Başbakan Fumio Kishida, ülkedeki LGBTİ+ korumaları konusunda artan bir incelemeyle karşı karşıya kaldı.

Kishida geçtiğimiz günlerde eşcinsel evliliği tanımamanın “devlet tarafından yapılan haksız bir ayrımcılık olmadığını” iddia ettiği için eleştirilere maruz kaldı. 

Buna cevaben Nishimura şunları söyledi: “Evliliğin heteroseksüel çiftler için yasal olarak tanınması ancak eşcinsel çiftler için tanınmamasının ayrımcılık olduğunu düşünüyorum.”

Kishida da eşcinsel evliliğin “toplumu değiştireceğini”, bu nedenle kanun yapıcıların “konuyu değerlendirirken son derece dikkatli olmaları” gerektiğini söyledi.

Buna ek olarak, Kishida’nın yardımcılarından birinin, evli LGBTİ+ çiftlere “bakmak bile istemediği” de dahil olmak üzere ayrımcı yorumlar yaptığı bildirildi.

Bunun üzerine Kishida yardımcısını kovdu. Ayrıca söz konusu ifadeleri “çirkin” olarak nitelendirdi.

Japonya genelinde bir düzineden fazla çift, evlilik yasağının anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bölge mahkemelerinde dava açtı. 

Kasım ayında Tokyo’da bir mahkeme Japonya’da eşcinsel evliliklerin yasaklanmasının yasal olduğuna, ancak LGBTİ+ ailelerin yasal koruma altında olmamasının insan haklarını ihlal ettiğine hükmetti.

Japon-İngiliz popstar Rina Sawayama geçtiğimiz yıl eşcinsel evliliğin yasallaştırılması çağrısında bulunmuştu.

‘Hold the Girl’ şarkıcısı Japonya’da düzenlenen Summer Sonic Festivalindeki performansı sırasında şunları söyledi: “Bu gerçekten utanç verici bir şey.”

Yakın zamanda yapılan bir anket de Japonya’da halkın üçte ikisinin eşcinsel evliliği desteklediğini gösterdi.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir