Yakın bir zaman önce bir kazıda bulunan ve bölgenin Kolombiya ve Mochia kültürünü yansıtan gülümseyen ve kocaman bir penisi olan erkeğin seramikten yapılma heykeli tahribe uğradı. Instagram'da her gün yüzlerce kez paylaşılan heykel Peru'nun LGBTİ+ ataları hakkında yeni tartışmalar başlattı. Mochikalılar Milattan sonra 150-700 yılları arasında Peru'nun Kuzeyinde yaşamışlardı. Başkentin hemen dışında, "Huacas del Sol …
Phallus Heykeli Peru’nun Kuir Tarihi Hakkında Tartışmalara Yol Açtı
Yakın bir zaman önce bir kazıda bulunan ve bölgenin Kolombiya ve Mochia kültürünü yansıtan gülümseyen ve kocaman bir penisi olan erkeğin seramikten yapılma heykeli tahribe uğradı. Instagram’da her gün yüzlerce kez paylaşılan heykel Peru’nun LGBTİ+ ataları hakkında yeni tartışmalar başlattı.
Mochikalılar Milattan sonra 150-700 yılları arasında Peru’nun Kuzeyinde yaşamışlardı.
Başkentin hemen dışında, “Huacas del Sol y la Luna”ya (Güneş ve Ay tapınağı) doğru kalan Trujillo’ da bulunan devasa heykel turistlerin ilgi odağı. Yaklaşık 2.75 metre uzunluğundaki heykel geçtiğimiz günlerde saldırıya uğradı ve penis bölümünde bir delik açıldı. Olay ile ilgili raporlarda saldırganların olay yerini terk ederken havaya ateş açtıklarından da bahsediliyor.
Moche semtinin (kültürü korumak için bu ad verilmiş) başkanı Arturo Fernandez, Bazan medyaya konu ile ilgili, ” Sabaha doğru 2 civarlarında başında kapşon olan 3 kişi güvenliği boynuna bıçak dayayarak yardım istemekten veya tepki koymaktan alıkoydu diğer 2 kişi ise bu sırada heykele saldırdı.” Dedi.
Yol kenarında bulunan anıt, Mochia kültürünün kuir yapısından da bahsediyor. Başkan Fernandez Bazan, antik kültür ile ilgili üçlü ilişkiler ve çocuk doğum şekli gibi bir çok konuda da bilgilendirme yapıyor.
Heykele yapılan saldırı, ülkenin eski Kolombiya eserlerinde yansıtılan kuir yaşam şekillerine karşı olan ilgiyi de arttırıyor.
Facebook’ta aktif olan grup, “Queer Art” ülkenin kuir izler taşıyan kalıntıları ile ilgili paylaşımlar yapıyor. Bu heykelde anal seksin anlatılması gibi.
Moche Belediyesi’nin Facebook sayfası da yaptığı paylaşımlarda heykelin antik Peruluların cinselliği kabullenişi ve doğurganlığı kutlayışı ile ilgili olduğundan bahsediyor.
İşte Mochikan Kültürü’nün seramik eserlerindeki kuir izleri gösteren bir video. Seslendiren sanatçı Hugo Chugo videoda, “lezbiyenlerin ve eşcinsel erkeklerin cinsel ilişkisi dönemin seramik işlerinde fazla fazla mevcuttu fakat zamanında yaşanan din temelli bir arınma sebebiyle kuir toplumu yansıtan eserlerin birçoğu yok edildi.” Diyor.
Belediye tarafından paylaşılan başka bir videoda da elinde heykellerden birini tutan bir kadın modern Peru’nun katolik bir şehir olmasından dolayı bu eserleri kınadığını ama bu eserlerin aslında bir doğurganlık, bolluk ve neşe sembolü olduğunu söylüyor ve bu eserlerin Moche kültürünün bir parçası ve cinsel yaşamın bir sembolü olarak saygı görmesi gerektiğinden bahsediyor.