"Gönderinizi Instagram'ın topluluk kurallarını ihlal ettiği için kaldırdık. Tekrarlamanız halinde hesabınız geçici veya kalıcı olarak kapatılacaktır." Gio Black Peter, bu ne idüğü belirsiz uyarı ile defalarca karşılaştı. Bugüne kadar kuir bir sanatçı olarak varlık gösteren New York merkezli sanatçı, 10 defa Instagram, 15 defa Facebook, 2 defa YouTube ve 4 defa da Vimeo hesaplarını değiştirmek zorunda …
Sansüre Rağmen Hakları İçin Mücadele Eden Kuir Sanatçılar
“Gönderinizi Instagram’ın topluluk kurallarını ihlal ettiği için kaldırdık. Tekrarlamanız halinde hesabınız geçici veya kalıcı olarak kapatılacaktır.”
Gio Black Peter, bu ne idüğü belirsiz uyarı ile defalarca karşılaştı. Bugüne kadar kuir bir sanatçı olarak varlık gösteren New York merkezli sanatçı, 10 defa Instagram, 15 defa Facebook, 2 defa YouTube ve 4 defa da Vimeo hesaplarını değiştirmek zorunda kaldı. Fakat benzer durumda olan sadece kendisi değil. Özellikle kuir sanatçılar, eserlerinde nü öğeler bulunması halinde büyük bir sansüre uğruyor. Yaratıcı zihinlerin kendilerini daha ifade edebilmeleri için eşsiz bir nimet olan bu platformlar, tam tersi yönde hareket ediyor.
Bu uyarı mesajını alan sanatçılar yılmak bir kenara, daha da ilham alarak “İhlalciler” ekibini kurdu ve New York’ta bir sergi açmaya karar verdi. Küratörlüğü Peter’in yaptığı sergide fotoğraflar, kolajlar ve sansüre uğramış 15 farklı LGBT sanatçıdan eserler barındırıyor.
NewNowNext’e konuşan Peter, Facebook ve Instagram’dan atılmanın günlük bir aktivite haline geldiğini belirtti. Hesaplarını geri kazanmanın nafile bir çaba olduğundan yakınan Peter, yalnız olmadığının da farkında. “İhlalciler” teklifinde bulunduğunda hemen olumlu geri dönüşler aldığını dile getiriyor.
“Sosyal medya artık toplumun bir parçası.”
“Varlığımızın bir uzantısı haline dönüştü, özellikle de yaratıcı beyinler için.”
Doğru yeri ve doğru zamanı bulmak için beklemek yerine Peter kolları sıvamış ve işe girişmiş. Sergi için New York’ta bulunan ve kendi stüdyosu olan Studio UZI’yi kullanmaya karar veren Peter, kendisi gibi sansüre uğramış diğer sanatçılara seslerini duyurabilmeleri için bir fırsat yaratmak istiyor.
Galeride bulunan sanatçılar İspanya, İngiltere, Amerika, Almanya, Norveç gibi farklı ülkelerden ve kültürlerden geliyor. Çoğu birbirini tanımıyor bile. Ortak noktaları Peter.
Peter “İhlalciler” bünyesindeki herkesin bireysel olarak çok güçlü bir tarza sahip olduğunu belirtiyor. Bahsettiği isimler arasında yazar ve yapımcı Bruce LaBruce, Rus multimedya sanatçısı Slava Mogutin var. Slava Mogutin, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e yazmış olduğu açık mektup ile de biliniyor. Mektubun başlığı ise konudan çok da alakasız değil: “Günümüzde Kim Meme Ucundan Korkuyor?”
Uzun lafın kısası, mesele çıplaklık.
Peter “İhlalciler” hareketi ile öncelikli olarak protest ve eleştirel bir tutum sergilemeyi hedefliyor. Gücün insanlarda olduğunu göstermek istiyor.