fbpx   .  

Sırbistan’ın LGBTİ+ Topluluğu Tarafından Sevilmeyen Lezbiyen Başbakanı Bir Dönem Daha Görevde Kalacak

Ana Brnabic ülkenin ilk kadın ve kuir başkanı. Kendisi aynı zamanda yerel LGBTİ+ topluluğu arasında pek popüler değil.

Sırbistan’ın ilk lezbiyen başbakanı Ana Brnabic partisinin bu yaz gerçekleştirilen seçimlerde kazandığı açık ara galibiyetten sonra bir dönem daha başbakan olarak görev yapacak. Ancak haberler Brnabic’i ihtilaflı bir figür olarak gören LGBTİ+ topluluğu arasında sevinçle karşılanmadı.

 

Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic Haziran ayındaki seçimlerde merkez sağ Sırbistan İlerici Partisinin %62 oy kazanmasının ardından Brnabic’in yeniden atandığını duyurdu. Brnabic makama ilk kez 2017’de gelmiş ve İrlanda’dan Leo Varadkar ve Lüksemburg’dan Xavier Bettel’le birlikte açık eşcinsel olan az sayıdaki devlet başkanından biri olmuştu.

Basın demeçlerinde genelde ‘teknokrat’ olarak tanımlanan 45 yaşındaki Brnabic, aynı zamanda ülkesinin ilk kadın başbakanı.

Bir basın toplantısında Brnabic’in tekrar aday gösterilmesi hakkında Vucic, ‘İyi bir tercihti,’ dedi. Hükümetiyle ilgili yolsuzluk söylentilerine gönderme yaparak,

‘Brnabic görevde geçirdiği süreyi yerel ya da yabancı güç merkezlerine fayda sağlamak için değil, ülkesinin çıkarları için kullandı,’ dedi.

Bu seneki seçimlere sonuçların düzmece olduğunu iddia eden muhalefetin eleştirileri damga vurmuştu. Merkez sol Özgürlük ve Adalet Partisi gibi diğer partiler savaşmak için eşit fırsatları olmadığını, Slobodan Milosevic’in eski bilgi bakanı olan Vucic’in medyada bir tekeli olduğunu söyledi.

Seçimde ikinci olan Sosyalist Parti, bütün oyların yüzde %10’unu alarak açık bir fark yedi. Sırbistan pandemi sırasında seçim düzenleyen ilk ülkeydi.

2019’da hükümetteki Sırbistan İlerici Partisi’ne katılan Brnabic’se eleştirilerden payını aldı. Her ne kadar atanması ilk başta LGBTİ+ topluluğu tarafından sevinçle karşılansa da hükümetinin LGBTİ+ eşitliği konusunda anlamlı reformlar yapmakta başarısız olmasıyla sevinç yerini korkuya bıraktı.

Her ne kadar cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği üzerinden ayrımcılık yasak olsa da birini transseksüel olduğu için kovmak ya da işe almamak hala yasal. Aynı cinsiyetten çiftler evlenemiyor ya da evlat edinemiyor.

Dahası, çoğunlukla muhafazakar Ortodokslardan oluşan ülke ‘eşcinsel ilişki geçmişi’ olan herhangi birinin tüp bebek yapmasını da yasaklamıştı. Ancak Brnabic ve partneri Milica Djurdjic aynı senenin başında tüp bebek yöntemiyle bir çocuk sahibi olmuştu.

Aktivistlerse tüm bunlara, Brnabic’in Pride’a katılmasına izin vermeyerek cevap vermişti. Eleştiri yapanlar, özellikle Brnabic’in 2017’de katıldığı festivalde LGBTİ+ meselelerinin ekonomik sorunlar çözüldükten sonra ele alınması gerektiğini söylemesini hedef almıştı.

Belgrad’daki Gay Lezbiyen Bilgi Merkezi’nin başı Predrag Azdejkovic BBC’ye başbakanın açıklamalarının ‘skandal niteliğinde’ olduğunu söyledi.

Sırp yasa düzenleyicilerin Brnabic’in ikinci dönemini onaylayıp onaylamayacakları belli değil. Tekrar atanmasının ardından Vucic’in yarısının kadın olacağını söylediği bir hükümet kurmakla görevli olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.