Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi 9 Mayıs’ta açılıyor. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Sarkis’in Respiro başlıklı yerleştirmesi yer alacak. Defne Ayas küratörlüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu sergisi, bienalin ana mekânlarından Arsenale’deki Sale d’Armi binasında bulunuyor. Türkiye Pavyonu’nun resmi açılışı bienalin ön izleme günlerinden 7 Mayıs Perşembe saat 14.30’da …
Venedik Bienali Başlıyor, Türkiye Pavyonu Sinyal Vermeye Başladı
Venedik Bienali 56. Uluslararası Sanat Sergisi 9 Mayıs’ta açılıyor. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda bu yıl Sarkis’in Respiro başlıklı yerleştirmesi yer alacak. Defne Ayas küratörlüğünde, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) koordinasyonunda gerçekleştirilen Türkiye Pavyonu sergisi, bienalin ana mekânlarından Arsenale’deki Sale d’Armi binasında bulunuyor.
Türkiye Pavyonu’nun resmi açılışı bienalin ön izleme günlerinden 7 Mayıs Perşembe saat 14.30’da gerçekleştirilecek. Respiro 22 Kasım’a kadar görülebilecek. Sarkis, mekânı bir tiyatro sahnesi gibi düzenleyerek, çift taraflı büyük bir ayna ile ikiye bölecek. Aynanın iki tarafında Abay, Anna, Aren, Helin, Karla, Claudia ve Linda isimli yedi çocuğun yedi renkle yaptığı parmak izleri yer alacak. Mekânın iki ucundaki pencerelerin önünde ise sanatçının neondan oluşturduğu gökkuşakları bulunacak. Ortak bellek görüntülerinden oluşan 36 tane vitray ise mekânın tavanından sarkacak şekilde yerleştirilecek. Aynalar, vitray panolar ve sanatçının diğer ikonik eserlerinden oluşacak yerleştirme, sanatçının ürettiği gökkuşağının yedi renginin çiziminden esinlenen Jacopo Baboni-Schilingi’ye ait ve 7 gün 24 saat kesintisiz olarak çalacak bir besteyle tamamlanacak. İlk nefesini 3 Nisan’da alan Respiro, 23 Nisan’da tamamlandı. Respiro’nun altı ‘sinyali’, açılışla eş zamanlı olarak 4 farklı ülkeye yayılacak
Sarkis’in Türkiye Pavyonu’ndaki Respiro sergisine ‘sinyal’ gönderecek 6 farklı yerleştirmesi, 7 Mayıs 2015 tarihindeki açılışla eş zamanlı olarak Fransa, Hollanda, İsviçre ve Türkiye’deki mekânlarda yer alacak. Böylelikle, Türkiye Pavyonu’nda yer alacak eserlerle bu yerleştirmeler arasında devam eden bir diyalog da yaratılacak.
Sarkis’in Türkiye Pavyonu’ndaki Respiro sergisine sinyal verecek kurumlar şunlar:
- Château d’Angers, Angers, Fransa
- Château des ducs de Wurtemberg Müzesi, Montbéliard, Fransa
- Domaine de Chaumont-sur-Loire, Chaumont-sur-Loire, Fransa
- Boijmans Van Beuningen Müzesi, Rotterdam, Hollanda
- Mamco, Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi, Cenevre, İsviçre
- Hrant Dink Vakfı, İstanbul, Türkiye
ALTIN İKONA HRNAT DİNK VAKFI’NDA
Sarkis’in ‘haberci’ niteliğindeki ilk sinyali Altın İkona ise Hrant Dink Vakfı’nın Mart ayında açılan yeni binasının sergi alanında yer alıyor. Üzerinde bir el izi olan altın bir dörtgenden oluşan Altın İkona, Sarkis’in Respiro için yaptığı yeni vitrayla aynı ölçekte üretildi. Altın İkona, Respiro’da olduğu gibi, Jacopo Baboni-Schilingi’nin bestesiyle tamamlanacak. Bu beste, 7 Mayıs günü, Respiro sergisinin açılışıyla eş zamanlı olarak Hrant Dink Vakfı’nda da dinleyicilerle buluşacak. Altın İkona ile birlikte sanatçı Ali Kazma’nın yeni video işi Atölye (2015) de 7 Mayıs’ta Türkiye’de ilk defa Hrant Dink Vakfı’nda gösterilecek. Rezistans serisine ait olan bu videoda Ali Kazma kamerasını Sarkis’in elli yılı aşkın süredir sanatsal üretimini sürdürdüğü atölyesine çevirdi.
Türkiye Pavyonu’ndaki sergi, İKSV koordinasyonunda, Fiat’ın sponsorluğunda gerçekleştiriliyor. SAHA Derneği de prodüksiyon desteği veriyor. Türkiye Pavyonu, İKSV’nin girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla Venedik Bienali’nin iki ana mekânından biri olan Arsenale’de 20 yıllığına kiralanan uzun süreli mekânda yer alıyor. Türkiye Pavyonu’nun uzun süreli mekânı, bu yıl ilk defa sanat bienalinde kullanılacak.
Radikal