Academy of Natural Sciences of Drexel Üniversitesindeki gönüllüler, kozasından çıkan bu kelebeği görünce şok oldu. Emekli bir kimya mühendisi ve müze gönüllüsü olan Chris Johnson yaptığı açıklamada, "Kelebek yavaşça kozasından çıktı. Kanatları çok farklıydı ve ne olduğu hemen belliydi," dedi. Bu Lexias pardalis kelebeği, vücudunun sol tarafında erkek renkleri ve sağ tarafında da dişi renkleri …
Yarı Erkek, Yarı Dişi Olan Bu Nadir Kelebekle Tanışın
Academy of Natural Sciences of Drexel Üniversitesindeki gönüllüler, kozasından çıkan bu kelebeği görünce şok oldu.
Emekli bir kimya mühendisi ve müze gönüllüsü olan Chris Johnson yaptığı açıklamada,
“Kelebek yavaşça kozasından çıktı. Kanatları çok farklıydı ve ne olduğu hemen belliydi,” dedi.
Bu Lexias pardalis kelebeği, vücudunun sol tarafında erkek renkleri ve sağ tarafında da dişi renkleri olmak üzere mükemmel bir şekilde ayrıldı.
Bu, ginandromorfizm olarak adlandırılan bir durum. Ginandromorfizm, genellikle hücreler embriyoyu oluşturmaya başladığı zaman, erken gelişim döneminde meydana gelmektedir. İlk hücrelerden biri, cinsiyet kromozomlarını düzgün bir şekilde bölmeyi başaramaz. Mesela XXYY, bir X bir de XYY olarak bölünür. Oysaki XYY olarak değil, XY olarak bölünmesi gerekir. Bu hücreler bölünüp çoğalmaya devam eder ve organizma iki farklı cinsiyette büyüyüp gelişir.
Ginandromorfizm olarak adlandırılan duruma bazen de ‘mozaik’ denir. Bazı türlerde bu durum yaşansa da organizmanın erkek ve dişi görünümü aynı olduğundan bu kelebekte olduğu gibi kolayca fark edilmez. Kelebeklerin kanatları, cinsiyetlerine göre değiştiği için fark etmesi kolaydır.
Entomoloji Koleksiyonu Müdürü Jason Weintraub,
“Genellikle bu tür örnekler müze koleksiyonlarında mikroskop altında üreme organları dikkatle incelenen böceklerde araştırmacılar tarafından fark edilmektedir,” dedi.
Güneydoğu Asya’nın tropikal yağmur ormanlarına özgü Lexias pardalis ise bu durumun özellikle iyi bir örneğidir. Bu kelebeğin erkekleri, dişilerden daha küçüktür ve kanatlarında farklılıklar bulunmaktadır. Dişilerde beyaz ve sarı lekeli kahverengi kanatlar varken, erkeklerde ise dişileri cezbetmek için siyah ve mavi kanatlar bulunmaktadır.
Kelebek özgür bırakılsa normalde bir veya iki hafta yaşayacaktı. Bu yüzden müze personelleri kelebeğin korunması için harekete geçti. Kelebek, şimdi müzede sergileniyor.