Klişeleşmiş 'erkeklik algısının' zararlı ve sağlıksız olduğu birçok kez farklı araştırmalarla kanıtlandı. Koronavirüsün yayılmasını önlemekte etkili olan maskelere rağmen koronavirüs salgını sürecinde yapılan birçok araştırma, "Erkeklerin maske takmayı reddettiğini, çünkü maskelerin 'erkekliklerini bozduğuna' inandıklarını," ortaya çıkardı. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmaysa klişeleşmiş erkeklik algısının farklı yönlerini aydınlattı. The Daily Mail, University of Pittsburgh ve University …
Yeni Bir Araştırma: Homofobik Erkekler, Ruh Sağlığı Problemlerine Sahip Olmaya Daha Yatkın
Klişeleşmiş ‘erkeklik algısının’ zararlı ve sağlıksız olduğu birçok kez farklı araştırmalarla kanıtlandı. Koronavirüsün yayılmasını önlemekte etkili olan maskelere rağmen koronavirüs salgını sürecinde yapılan birçok araştırma, “Erkeklerin maske takmayı reddettiğini, çünkü maskelerin ‘erkekliklerini bozduğuna’ inandıklarını,” ortaya çıkardı.
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir araştırmaysa klişeleşmiş erkeklik algısının farklı yönlerini aydınlattı. The Daily Mail, University of Pittsburgh ve University of North Carolina Üniversitelerinin araştırmacılarının raporlarını şöyle özetledi:
Agresif davranan ve LGBTİ+ karşıtı inançlara sahip olan “maço” erkekler, ruh sağlığı problemlerine sahip olmaya ve zorbalık yapmaya daha yatkındır.
Araştırmacılar cinsiyet eşitliği grubu Promunda-U.S. ile birlikte çalıştı. Araştırmada “Man Box” isimli 17 puanlık bir ölçek kullanıldı ve bu ölçek, ‘kontrol edici davranışlar, hiperseksüalite, cinsiyet rollerine bağlılık, fiziksel çekicilik, öfke ve sert davranma’ gibi özellikleri kapsıyordu. Man Box ölçeği, daha sonra araştırmacılar tarafından 5 puanlık bir ölçüye indirildi ve İngiltere, Meksika ve ABD’de yaşayan 3.000 erkek üzerinde kullanıldı. Ölçek, anket yapılan kişinin ‘cinsiyet çerçevesini’ ve ‘baskın normlarını’ ortaya çıkarıyordu.
Proumdo-U.S.’in başkanı ve CEO’su Gary Barker, Man Box ölçeği hakkında The Daily Mail’e,
“Bize, erkeklerin ne zaman klişeleşmiş ‘erkeklik algısını’ kabul ettiğini ve diğer insanlara zarar vermeye ne kadar yatkın olduğunu gösteriyor,” dedi. “Artık elimizde zararlı klişeleşmiş kalıpların değişmesini sağlayabileceğimiz, cinsiyet eşitliğine ve daha sağlıklı bir erkeklik algısının varlığına yönelebileceğimiz güçlü aletler bulunuyor.”
Araştırma, Preventive Medicine’de paylaşıldı ve ölçek, en yüksek puana sahip erkeklerin intihara daha meyilli olduğunu, cinsel/sanal tacize ya da fiziksel/sözlü saldırıya daha meyilli olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmanın yazarlarından biri olan ve University of Pittsburgh’da araştırma görevlisi olan Amber Hill,
“Bulgular, klişeleşmiş erkek algısının ne kadar tehlikeli olabileceğini ve bu bireylerin çevresindekilere nasıl zararlar verebileceğini gözler önüne sermektedir. Her cinsiyetten bireylerin, klişeleşmiş erkeklik algısını oluşturan içinde yaşadığımız toplumdan etkilendiğini bilmek önemlidir.” Dedi.
“Erkek gibi davranmak,” için doğru bir yol yoktur. Agresif davranışlar ve depresyon için yardım almak da ‘erkekçe davranmak’ olarak düşünülebilir.