Yeni Zelanda Parlamentosu, eşcinsel seksi suç sayan yasalardan dolayı oluşan mahkumiyetleri silecek bir yasayı oy birliğiyle kabul etti. 1965 ve 1986 arasında yaklaşık 1000 kişi homoseksüel suçlardan hüküm giymişti. Salı günü mahkumiyetleri iptal etmek için yapılan oylamada kimsenin karşı oy kullanmamasıyla teklif kabul edildi. Benzer yasalar Kanada ve Almanya'da da geçirilmişti ancak Yeni Zelanda'daki yasada …
Yeni Zelanda Adalet Bakanı: ‘Eşcinsellerden İçten Bir Şekilde Özür Dilerim..’
Yeni Zelanda Parlamentosu, eşcinsel seksi suç sayan yasalardan dolayı oluşan mahkumiyetleri silecek bir yasayı oy birliğiyle kabul etti. 1965 ve 1986 arasında yaklaşık 1000 kişi homoseksüel suçlardan hüküm giymişti.
Salı günü mahkumiyetleri iptal etmek için yapılan oylamada kimsenin karşı oy kullanmamasıyla teklif kabul edildi. Benzer yasalar Kanada ve Almanya’da da geçirilmişti ancak Yeni Zelanda’daki yasada belli bir maddi tazminat gösterilmedi.
Adalet Bakanı Andrew Little yasa geçerken şöyle konuştu:
“Şu an bu parlamentoya üye olan ve geçmişte üye olmuş herkes adına Adalet Bakanı olarak, tek yaptığı aşkını göstermek olan ve ayrımcılıkla, utançla karşı karşıya bırakılmış bu insanlardan içten bir şekilde özür dilemek isterim. Daha iyi bir aydınlanmanın, tabiri caizse daha iyi bir adalet anlayışının tadını çıkardık. Oldukları ve sevdikleri kişi yüzünden en adaletsiz bir biçimde davranılan bir sürü insanın tanınması açısından bu yasa önemli. Parlamento için yapılacak doğru şey buydu. Belli bir aşamaya kadar bu meclisin ve bu neslin yapılan adaletsizliği görmesinden ve doğru yapmasından dolayı minnettar olabiliriz. Tüm üyeler, tüm partiler adaleti sağlamak için birleşti.”
Eşcinsel Maliye Bakanı Grant Robertson da bir konuşma yaptı:
“Eşcinsel bir insan olarak hayatımı daha rahat yaşadım. Bu meclise gelerek Ulusal Parti tarafından sözüm kesiliyor ve hırpalanıyorum ama eşcinsel olduğum için değil, Maliye Bakanı olduğum için. Bu inanılmaz ilerleme o kişilerin omuzlarında oldu. Sadece tutuklanan ve hüküm giyenlerin değil aynı zamanda eşcinsel bir erkek olarak o yıllarda hayatta kalabilenlerin omuzlarında. Tüm o erkeklerden ve ailelerinden özür diliyoruz çünkü bu yasa yanlıştı ve hala yanlış. Mahkumiyetleri silebiliyoruz oluşumuz bu konu hakkında ileriye büyük bir adım. Onlara yapılanları geri alamayız ama ‘Yanlıştı, özür dileriz ve bunu yüksek sesle söylemek istiyoruz.’ diyebiliriz. Onlar hürmet etmemiz gereken, ülkelerinin artık onlara değer verdiğini bilmeleri gereken insanlar.”
Yasa teklifi 2016’da topladığı 2100 imzayla mahkumiyetlerin silinmesi için parlamentoya dilekçe veren 26 yaşındaki yazılımcı Wiremu Demchick sayesinde geldi.
Geçen sene Birleşik Krallık hükümeti, homoseksüel seks suçlarından hüküm giymiş binlerce kişiyi bağışlamıştı. Almanya da Nazi döneminden kalma yasalar yüzünden hüküm giyen 50.000 kişinin mahkumiyetlerini geçersiz kılmıştı. Yasa sayesinde hala hayatta olan 5000 hükümlü 30 milyon euro tazminat kazanmıştı.
Kanada hükümeti de geçen sene eşcinsel olduğu için hakkında dava açılan kişilere 145 milyon $ tazminat ödeme kararı almıştı.