Bilim insanları HIV virüsünü laboratuvar ortamında hücrelerden başarılı bir şekilde elimine ederek potansiyel bir tedavi için yeni umutlar doğurdu. Crispr-Cas olarak bilinen Nobel Ödüllü gen düzenleme aracı, DNA'nın "kötü" parçalarını kesip atmak için bir makasla aynı şekilde (ancak moleküler düzeyde) çalışıyor. Araştırmacılar bu tür bir teknolojinin bir gün virüsü insan vücudundan tamamen yok etmek için …
HIV Tedavisi İçin Yeni Umut
Bilim insanları HIV virüsünü laboratuvar ortamında hücrelerden başarılı bir şekilde elimine ederek potansiyel bir tedavi için yeni umutlar doğurdu.
Crispr-Cas olarak bilinen Nobel Ödüllü gen düzenleme aracı, DNA’nın “kötü” parçalarını kesip atmak için bir makasla aynı şekilde (ancak moleküler düzeyde) çalışıyor.
Araştırmacılar bu tür bir teknolojinin bir gün virüsü insan vücudundan tamamen yok etmek için kullanılabileceğinden umutlular, ancak bunun gerçekçi bir olasılık olması için daha yapılması gereken çok iş var.
Dr. Elena Herrera-Carrillo ve Hollanda Amsterdam UMC’deki ekibinin bir kısmı (Yuanling Bao, Zhenghao Yu ve Pascal Kroon) liderliğindeki bilim insanları, 19 Mart’ta yaptıkları ortak açıklamada bulgularını “bir tedavi stratejisi tasarlamaya yönelik çok önemli bir ilerleme” olarak nitelendirdiler.
Ekip, bir gün “çeşitli hücresel bağlamlarda farklı HIV türlerini etkisiz hale getirebilecek kapsayıcı bir ‘herkes için HIV tedavisi'” geliştirebilmeyi istediklerini açıkladı.
“Bu CURE stratejisinin etkinliği ve güvenliği arasında doğru dengeyi sağlamayı umuyoruz” dediler. “Ancak o zaman HIV rezervuarını devre dışı bırakmak için insanlarda klinik ‘tedavi’ denemelerini düşünebiliriz. Bu ön bulgular çok cesaret verici olsa da, ufukta işlevsel bir HIV tedavisi olduğunu ilan etmek için henüz erken.”
Halihazırda HIV’in bir tedavisi bulunmamakla birlikte, ilaçlar kişinin sistemindeki virüs miktarını tespit edilemeyecek bir seviyeye kadar baskılayabilmekte ve bu da virüsü bulaşmaz hale getirmektedir.