Moderna Devrimsel HIV Aşısının İnsan Deneylerine Bu Hafta Başlıyor!

Biyoteknoloji şirketi Moderna, bu hafta HIV aşısı için insan denemelerine başlayacak. HIV aşısı, Moderna'nın etkili COVID-19 aşısında kullandığı bir yaklaşım olan haberci RNA'yı (mRNA) kullanarak türünün ilk örneği olacak. Ulusal Sağlık Enstitüleri'nin deneme kaydına göre, klinik denemeler 19 Ağustos'ta başlayacak ve 2023 baharında sona erecek. 18 ila 56 yaşları arasındaki 56 HIV negatif katılımcıyı içerecek. …

Biyoteknoloji şirketi Moderna, bu hafta HIV aşısı için insan denemelerine başlayacak. HIV aşısı, Moderna’nın etkili COVID-19 aşısında kullandığı bir yaklaşım olan haberci RNA’yı (mRNA) kullanarak türünün ilk örneği olacak.

Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin deneme kaydına göre, klinik denemeler 19 Ağustos’ta başlayacak ve 2023 baharında sona erecek. 18 ila 56 yaşları arasındaki 56 HIV negatif katılımcıyı içerecek. Katılımcılara, vücudun HIV enfeksiyonuna karşı savunma oluşturmasına neden olan bir veya iki mRNA formu verilecek.

Geçmişte, HIV aşılarında virüsün inaktive edilmiş formları kullanılırdı. Bununla birlikte, önceki denemeler, bu formların herhangi bir bağışıklık tepkisi üretmediğini gösterdi. Aslında, virüsün inaktive edilmiş formlarının, enfeksiyonları önlemekten ziyade insanların HIV’e yakalanma riskini artırdığı tespit edildikten sonra, araştırmacılar 2000’li yıllarda Tayland’da bir denemeyi iptal etti.

Bunun yerine Moderna denemeleri iki farklı mRNA türünden birini içerecek: mRNA-1644 ve mRNA-1644v2. Bunlar, vücut hücrelerinin yüzeylerinde bir “protein artışı” geliştirmesini sağlar. Bu sivri uçlar, HIV’in üremek için hücreleri enfekte etmeye başladığı zaman yüzeyine gömdüğü çıkıntılara benzer. Vücut, mRNA artışının varlığını algıladığında, enfeksiyona karşı korunmak için antikorlar üretmeye başlar. mRNA, bilim insanlarının aşı üzerinde daha kolay ince ayar yapmalarına da izin verebilir.

Massachusetts General Hospital’da bulaşıcı hastalıklar doktoru ve HIV başkanı Rajesh Gandhi, “MRNA platformu, varyantlara karşı aşı geliştirmeyi kolaylaştırıyor çünkü sadece mRNA’daki varyantı kodlayan kodlama dizilerinde bir güncelleme gerektiriyor.” dedi.

Bu, virüsün bilinen en az 16 varyanta sahip olduğu bilindiğii için HIV için özellikle yararlı.

Moderna’nın mRNA aşıları, bu yılın başlarında Faz I testini geçti. Faz I denemeleri, farklı doz güçleri uygulayarak ve vücut ile ilacın nasıl etkileşime girdiğini gözlemleyerek güvenliği test eder. Faz II denemeleri, aşının genel etkinliğini test eder ve Faz III denemeleri, yeni aşının güvenliğini ve etkinliğini mevcut HIV önleme ilaçlarıyla karşılaştırır.

Aşı, Faz III testini başarıyla tamamlarsa, Moderna çalışmalarını ABD Gıda ve İlaç Dairesi’nin (FDA) onayına sunabilir. Ardından FDA, yaygın testler ve maliyet analizi için Faz IV denemeleri yapacak.

Başarılı olursa, aşı yaygın olarak kullanılabilir hale gelebilir ve dünyayı 40 yılı aşkın bir süredir harap eden bir salgının sona ermesine yardımcı olabilir.

Yorumlar

Bir Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir