İran, Transseksüeller İçin Kabul, Eşcinseller İçin “Ölüm” Teklifinde Bulundu!

Şaşırtıcı bir şekilde, İran, transseksüellik söz konusu olduğunda Ortadoğu’nun en açık fikirli ülkesi olabilir.

Teokrasi, son 30 yıldır transseksüeller lehine güçlü bir duruş sergiledi. Kurucusu Ayetullah Ruhullah Humeyni, transseksüellere saygısını dile getiren ve resmi olarak cinsiyet onaylama ameliyatını destekleyen bir fetva yayınladı. Ancak yine de burada, eşcinsel olmak ölümle cezalandırılıyor.

Devlet başkanı Mahmud Ahmedinecad, 2007 yılında Columbia Üniversitesi’nde öğrencilere şunu dile getirmişti;

“İran’da, sizin ülkenizde olduğu gibi eşcinsel yok.”

Dini liderler, cinsiyet ameliyatlarını, heteroseksüel bir erkek ya da kadın olarak tanımlanmayan kişilerdeki “hastalığın” tedavisi için gerekli bir şey olarak görüyorlar. Aslında, operasyonu reddeden transseksüeller, “karşı cinsin kıyafetlerini giydikleri” için tutuklamayla karşı karşıya kalabilirler.

İranlı transseksüel kadın Maryam Khatoonpour Molkara, 1980’lerin başlarında Yüce Lider tarafından bir kadın olarak geçişe ve tamamen tanınmasına izin verildi. Kendisine cinsel kimliğinin biyolojik cinsiyeti ile nasıl uyuşmadığını ve resmi olarak peçe ile kadın olarak tanındığını anlattı ve geçişinden sonrası için şunları söyledi;

“Cennet gibiydi. O an, o yer, her şey cennetteymişim gibi hissettirdi.” 

Transseksüeller, İran’daki geçiş ameliyatları için bile yardım alabiliyorlar. Hibeler, 7000 – 12.000 dolarlık ameliyat için 1.200 dolara kadar çıkabiliyor. İran Devlet Refah Teşkilatı, geçtiğimiz yıllarda 3.000 kişinin bu ameliyatlar için başvurduğunu söylüyor.

Her ne kadar destekleyici görünse de, İran’da yaklaşık 50.000 transseksüel hala günlük yaşamda zorluklarla karşı karşıya. 19 yaşındaki trans kadın Nahal, yaşadıklarını anlattı;

“Sosyal hayat hiç ama hiç iyi değil. Sözlü ve fiziksel tacizle sürekli karşı karşıyayız. Hatta bir keresinde birileri bana saldırdı ve beni dövdü.”

Aile hayatı özellikle daha zor; trans kadınlar evlerinden kovuluyor ve çoğu zaman ameliyatlarına müdahale etmeye çalışan akrabaların tehdidi altında kalıyorlar.

Sağlık bakanlığına trans hastaları sevk eden bir psikiyatrist ve psikolog olan İranlı Behnam Ohadi de şunları ekledi;

“Bazı aileler, çocuklarının trans olduğunu söylersem beni öldürmekle tehdit ediyor. Bazen de çocuklarının ya kanser olmasını ya da ölmesini diliyorlar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir