Arjantin, İlk Transseksüel Haber Spikeriyle Tarih Yazdı!

Arjantin, ilk transseksüel haber spikeri Diana Zurco ile eşitlik hakları adına tarih yazdı.

Bu hafta 40 yaşındaki gazeteci, ulusal kamu yayın kanalı Televisión Pública’da yer alan ilk transseksüel haber spikeri oldu.

Zurco, Arjantin’de televizyon ekranlarında görünür olabilme durumunun artmasını umut ediyor. Arjantin’de trans bireylerin ortalama yaşam süresi 41. Bu sayı, genel nüfusun ortalama yaşam süresinin yarısı.

The Associated Press’e verdiği bir röportajda Zurco,

“Varlığım topluma meydan okuyor, bu, trans bireylerden topluma verilen bir ‘Bu benim. Arkamda benim gibi kendisini ifade etmek isteyen birçok insan var. Yetenekliyiz, çalışabiliriz, kendimizi eğitebiliriz ve ülkemizde neler olduğunu size aktarabiliriz,’ mesajı.”

Arjantin Radyo ve Televizyon Başkanı Rosario Lufrano, Zurco’nun işi almasında profesyonelliğinin etkili olduğunu söyledi.

“Diana Zurco’yu transseksüel olduğu için işe almadık. Onu işinde çok profesyonel olduğu için aldık,” dedi.

LGBT Kamu Politikaları Enstitüsü müdürü Esteban Paulón, Zurco’nun haber spikeri olması hakkında,

“Önyargılı bir topluma, transların herkes gibi olduğunu göstermeyi sağlayacak,” dedi.

1 Yorum

  1. Avatar
    Koray
    Mart 26, 2020

    İnsanların bloglarda ve sosyal medya kanallarında etkileşimsiz veya kayıtsız kalmalarına istinaden bir yazı yazıyordum ki, ara ara baktığım bu sitede ne var ne yok diye baktığımda bu haber dikkatimi çekti. Nedir bu trans bireylerin çektiği ve yaşadığı ayrımcılık! Öyleki; sıradan biri için normal olan bir olay, kişi trans ise başarı hikayesine dönüşüyor. Çünkü vet başarmaktır bu… başarı hikayeleri artık beni ağlatacak kadar duygulandırıyor. Özellikle trans oldugu için değil alanında uzman olmasından ötürü seçilmiş olması ise bizler açısından gurur verici. Bazılarımız tabuları öylesine yıkıyor ki, beklenenden ötesine gidiyor… Örneğin haber spikeri oluyor… ve trans olduğunu gizlemeye bile çekinmiyor. Asıl mesele zaten bu değil mi? Trans oluşunla dikkat çekmiyorsan problem yok. Ancak trans olduğun belli ise seni bekleyen yollar belli… Bu çok acı… Umarım dünyada ve özellikle ülkemizde trans bireylere karşı bakış açısı değişir. Bunu biz görürmüyüz bilmiyorum.. Teşekkürler Gmag

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir