Perşembe günü, Avustralya sonunda eşcinsel evliliği yasalaştırdı. Ancak ülkedeki bazı LGBT’ler için eşcinsel evlilik bir öncelik olmaktan çok uzak.
Avustralya’nın kuzeyindeki Tiwi adalarında, Tiwi yerlileri yaşıyor. 2500 kişilik nüfusu olan ada, ülkedeki transseksüel yoğunluğu en fazla olan yerlerden birisi.
Tiwili, transseksüel hakları için mücadele veren transseksüel bir topluluk olan The Sistagirls, oylama sonrası konu hakkındaki görüşlerini paylaştılar.
Sistagirls üyesi Jason de Santis, Avustralya’da daha geniş bir hoşgörüyü gördükleri için sevindiklerini ancak Tiwi adaları ve diğer Aborijin topluluklarında bunun çok bir şey değiştirmeyeceğini ve üzerinde durulması gereken daha önemli problemler olduğunun altını çizdi.
“Bölgede çok büyük refah problemleri var. Özellikle uzak yerlerde, LGBT bireyler için sağlık hizmetleri yok denecek kadar az.”
Sistagirls topluluğu onlarca yıldır, Tiwi toplumu içerisinde kabul görmek için savaşıyor. Bu süre zarfında iki arkadaşlarını intihar sebebiyle kaybetmişler. Bu ölümler, 15 yıl önce, Sistagirls’ün kabul görme savaşını başlatan şeyler oldu.
“Bir topluluk toplantısı yapmıştık ve ailelerden birisi intiharlara neyin sebep olduğunu sordu. O kadar körlerdi ki, isimler takmanın, ayrımcılık yapmanın intiharlara sebep olduğunu göremiyorlardı. Yıllar geçtikçe, özgüvenimizi inşa ettik ve hayatımızı Tiwi Sistagirl’ler olarak yaşamaya başladık.”
30 Sistagirl, geçtiğimiz sene Sydney’deki Mardi Gras’ya katıldı ve Tiwi transseksüel topluluğunun güzelliğini herkese gösterdiler.
Daha fazla kabul görmeyi başaran Sistagirls, ücra topluluklarındaki kaynakları arttırmayı ve özellikle de tıbbi gelişim sağlamayı hedefliyorlar. Bir çoğu, hormon tedavisi görmek istiyor ancak bunu yapmak için binlerce mil yol çekip, bir şehire gitmeleri gerekiyor.
Sistagirls, aynı zamanda politika yeni ve eğitim konularında da fikirlerini belli ediyor.
Avustralya’daki ulusal ankette, Aborijin oylarının tamamen temsil edilmeyeceğini söylemişlerdi. Ankette kullanılan sisteme alışık olmayan yerlilerin ya kullanmak istediğinden farklı bir oy kullanacağını veya oy kullanma sürecini anlamayacaklarına da değinmişlerdi.
Haklı çıktıkları söylenebilir.
Ülke genelinde %77 olan katılım oranı, yerli bölgelerinde %50’yi geçemedi.
Yine de Sistagirls, kendi toplulukları içerisinde ‘Evet’ oyu için grup konuşmaları yaptıkları ve çeviri hizmeti sundukları bir kampanya yürüttüler.